Мангото е екзотичен плод, чийто вкус е трудно да не се оцени. Ако искате да се поглезите или да изненадате приятно любими хора, можете да сервирате както зрял сочен плод, така също и неузрял.
Много хора си купуват манго в магазина и след това не знаят как да се справят с него. Има много начини за белене на манго. Разбира се, кората на плода е много красива, но не е за препоръчване да се яде. Тя трябва да се почисти и сега ще разберем как точно.
Мангото е винаги трудно за белене, но, на първо място, трябва да проверите дали плодовете са узрели. Цветът не е индикатор: кората може да е зелена, червена, жълто-оранжева и дори лилава. Както при авокадото, трябва да го стиснете леко в дланта и да проверите дали е твърдо. Миризмата му може да помогне - колкото по-зрели са плодовете, толкова са по-ароматни.
Първи начин за белене на манго
Измийте добре плода. Поставете мангото върху равна повърхност (най-добре е да използвате чиния, за да съберете сока, който излиза). Не забравяйте, че в средата има голяма костилка, затова вземете остър нож и като държите плода вертикално, отрежете парчета от двете страни. След това, като държите парчето с пулпата нагоре, нарежете като решетка отгоре с малък нож, но внимавайте да не пресечете кората. Огънете парчето отвътре навън и изрежете кубчетата пулпа в чиния, като внимателно ги отделяте от кората. Добавете всички сокове, които са изтекли по време на обработката на мангото.
Сега трябва да се справите със средното парче с костилката. Първо трябва да нарежете пулпата с малък, остър нож и след това да я отделите от костилката - просто обикаляйте около нея, докато се отреже колкото се може повече от месестата част.
Втори начин за белене на манго
Като алтернатива, мангото може да се нареже на парчета, но трябва да е леко недоузряло, а не твърде меко. За да махнете кората, ще ви е необходима белачка за картофи или обикновен нож, ако сте по-чевръсти. След това, като държите мангото в едната си ръка, обелете внимателно кората. Изрежете и отделете от костилката едно по едно парчета като полумесеци с малък нож. И продължавайте да режете парчетата в кръг.
Трети начин за белене на манго
Направете кръстообразен разрез в горната част на плода и издърпайте кората като листенца. Този метод на почистване е подходящ за много меки плодове. След това можете да разрежете плода наполовина и да отделите костилката.
Четвърти начин за белене на манго
Доста интересен начин за белене на мангото с чаша. Подходящ за меки плодове и ако ще правите сок. И така, вземете нож, направете 4 симетрични разреза до костилката. Ще получите четири части с кора. Допрете всяко парче до ръба на чашата, натиснете по кората и я отлепете. В този случай пулпата трябва да остане в чашата. В допълнение, чаша може да се използва за извличане на костилката от половината плод. Използвайте ръба на чашата като лъжица. Костилката ще остане в чашата.
Ако мангото е презряло
Ако мангото е твърде меко и влакнесто, за да го нарежете по някакъв начин, просто изрежете парчета и извадете меката част с лъжица. Можете да го пасирате или смелите в кухненски робот с малко сок от лайм. От него ще се получи отличен сос за десерти (например смесено с кисело мляко) или дори за риба и пиле. А можете да си го хапнете и така.
Как се яде манго?
Зрялото манго трябва да бъде избрано за плодов десерт. Незрелите плодове са елемент от много екзотични салати, а и се сервират и с морски дарове. Можете също да правите сосове или гарнитури, смутита. Най-добре е да се наслаждавате на суровото манго, защото по този начин получавате повече витамини и хранителни вещества от него. Мангото се консумира най-добре охладено. Можете също така да изцедите сок от манго, да направите пюре от него. Децата особено ще харесат пюрето.
И така, вече знаете достатъчно за това как да обелите манго и какъв е този плод. Това означава, че сега можете да се престрашите да си купите и опитате този екзотичен и вкусен плод.
Източник: advice.bg
Добави коментар