14 дни без захар: Отслабване и по-добър сън

14 дни без захар: Отслабване и по-добър сън

В състава на повечето продукти има захар, която в организма се разпада на фруктоза и глюкоза. Последната е незаменим източник на енергия, така необходима за отличното функциониране на мозъка и други жизненоважни органи. Ако един ден напълно изключим глюкозата от диетата, веднага се появяват сънливост, умора и раздразнителност. Обратно, при редовно прекаляване със захар се излагаме на риск от всякакви заболявания - от акне до диабет. Външният вид също страда.

С пълно отхвърляне на захарта можете да се отървете от наднорменото тегло. Факт е, че всички сладки храни са прости въглехидрати. Те не толкова произвеждат енергия, а я натрупват "за всеки случай”. Зависимостта от сладкото е свързана с консумацията му - колкото повече ядете, толкова повече искате. Струва си да бъдете търпеливи поне 1-2 седмици и ще забележите, че сте отслабнали.

В рамките на няколко седмици след като се откажете от захарта, буквално ще станете по-щастливи. Тя предизвиква отделянето на инсулин, който изпраща сигнал до мозъка, че всичко е наред. Това обаче работи само за кратко време. 30-40 минути след сладка закуска отново ще почувствате глад, а с него и дива умора, раздразнителност и бърз спад в настроението.

Козметолозите знаят, че редовната консумация на захар, която е токсин за кожата, увеличава вероятността от преждевременно стареене, поява на бръчки и акне. Това се дължи на факта, че захарта пречи на естественото производство на колаген, а именно той прави кожата да изглежда свежа и еластична.

Без захар ще спрете да се разболявате. Да, тя стимулира възпаленията и потиска имунната система. Лекарите винаги съветват хората по време на обостряне на алергии, астма и други тежки хронични заболявания да се откажат от захарта, за да не изпитват неприятни симптоми.

Ако сте яли десерт на вечеря, можете да забравите за добрата почивка. Когато кръвната захар скочи, тялото отделя адреналин и кортизол, които пречат на релаксацията и нормалния сън. Така че без захар ще можете да се наспите.

Източник: "Труд"

ключови думи:
захар

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май