10 храни в консерва, които трябва да имате вкъщи за черни дни

10 храни в консерва, които трябва да имате вкъщи за черни дни

Консервираните храни са универсален продукт, спасител. Първо, те не заемат много място, второ, могат да се съхраняват с години, и трето, има много вкусни рецепти с консервирани зеленчуци, плодове, риба или месо.

Друг плюс е, че тези рецепти обикновено са много бързи. Като цяло, поддържането на консерви в килера или кухненския шкаф си заслужава. Събрахме 10-те най-добри, които непременно трябва да си направите сами или да си купите при следващото си посещение в супермаркета.

Боб

Незаменимо нещо, ако ще готвите борш или ще правите питки с бобена плънка. Консервираният боб не трябва да се вари дълго време, за разлика от сухия.

От него могат да се приготвят вегетариански кюфтета, пикантен марокански гулаш таджин, прости и красиви салати. Бобът също така е пълен с растителни протеини - всичко това е полезно за организма.

Царевица и зелен грах

Те са готова основа за всичко - ориз и зеленчуци, или различни видове салати. Грахът съдържа протеини, а царевицата съдържа ценен калций и има способността да намалява лошия холестерол.

Салатите с тези продукти автоматично стават много по-хранителни, а от граха може да се приготви и невероятно вкусна и бърза супа, която сгрява душата - точно това, от което се нуждаете за хладната есенна или зимна вечер.

Плодов компот или плодове в сироп

Това е готова основа за много десерти. Можете да приготвите разноцветни желета с мирис на лято, да напоите бисквитени сладкиши за торти или сладкиши, да добавите към кексове и просто да изловите сладки плодови резени, ако искате умерено нездравословна сладост.

Сайра

Един от най-евтините продукти, най-простата консервирана риба. По-добре е да изберете сайра в собствен сок - тя е по-универсална. Подходяща е за супа, която се приготвя буквално за 15 минути. Може да се използва и за приготвяне на топли сандвичи, пълнеж за пайове, да се добавя към обилни салати, които са напълно способни да се превърнат в самостоятелно ястие.

Доматено пюре или домати

Незаменим елемент за много рецепти - от паста в доматен сос до пица. Ако обичате италианската кухня, този продукт определено трябва да присъства в килера ви. И не е задължително това да е паста, консервираните домати в собствен сок също са чудесно нещо.

Между другото, това е почти единственият продукт, който е по-здравословен сготвен, отколкото пресен: след термична обработка количеството на ликопен, мощен антиоксидант, в доматите се увеличава многократно.

Маслини

Маслините са подходящи за салати, за пица, със задушени зеленчуци и самостоятелно. Експертите твърдят, че ако ядете маслини всеки ден - не с шепи, а по малко, можете да осигурите на организма си ценни витамини А, В, Е, D, К, които помагат за укрепване на костната тъкан, мускулите и чревните стени. Те също така поддържат кожата ви млада, помагат за укрепване на имунната ви система и дори прочистват черния дроб.

Кондензирано мляко

Кондензираното мляко е продукт, който може да съдържа сухо мляко и заместители на млечните мазнини, както и различни добавки за вкус, цвят и мирис. Истинското кондензирано мляко е дар от Бога за домашните сладкари, отлична основа за кремове и кремообразни десерти.

Хайвер от патладжан или тиквичка

Не е задължително да се консумират самостоятелно. Можете да приготвите паста с хайвер, да печете пиле в сос от хайвер от тиквички със заквасена сметана, да правите пържени картофи на основата на хайвер, дори да го добавяте към салати.

А към хайвера от патладжан можете да добавите консервиран нахут, препечени сусамови семена, ситно нарязани билки, лук и чесън и да го залеете със зехтин, за да си направите необичайно и много вкусно диетично ястие.

Риба тон или розова сьомга

Привържениците на здравословното хранене вероятно мислено ще аплодират рибата тон. Рибните консерви са отличен източник на протеини и калций, защото същата тази розова сьомга е завита в консерви заедно с костите, които омекват по време на готвене. Рибата тон е вкусна в класически салати с домати и зеленина, а розовата сьомга е идеална не само в салати, но и върху сандвичи и дори в котлети и панирани кюфтета.

Задушено месо

Невъзможно е да си представим какъвто и да е къмпинг, какъвто и да е излет на село без такава консерва. А и трябва да имате една консерва у дома за всеки случай: пастата с флотски ядки, супата или боршът ще ви напомнят за вкуса на детството.

Източник: Woman.bg

ключови думи:
храни в консерва

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Дева
24 август – 23 септември