Хармония в отслабването: движението

Никога не забравяйте, че сте създадени да се движите
Хармония в отслабването: движението

Вече ви запознахме с идеята на американския здравен специалист Маршал Пик за "хармоничното отслабване". Да припомним: Пик е абсолютно убедена, че за да свалите т. нар. от нея "токсично тегло", трябва да помирите тялото, душата и ума си. Точно за това хранителният режим е само едната страна на предлаганата от нея програма. Движението, разбира се, е другата.

"Не прескачайте в новия си начин на живот обаче с големи стъпки", предупреждава Пик. "Раздялата със старите (нездравословни) навици е болезнена, но не и ако подходите разумно към нея", допълва тя. 

Интервали в натоварването

Сигурно вече си давате сметка, че най-добрият начин да ускорите метаболизма си и да се справите със загубата на мускулна маса, съпътстваща стареенето, са упражненията. Това не означава да се фанатизирате (и да фантазирате) по отношение на тренировъчната си програма. Не забравяйте, че необходимата доза физическа активност зависи от индивидуалните ви особености, между които пол, възраст, физическа подготовка, тегло и т.н. Маршал ви предлага следната схема за ориентация в степента на спортно натоварване:

За начинаещите:

Опитайте се да вървите по 10 000 стъпки дневно, пет или повече дни в седмицата. Би било безумно да броите стъпките си сами: снабдете се с педометър, който ще върши "черната" работа вместо вас.

За напредващите:

Ходете от 30 до 40 минути на ден, три или четири пъти в седмицата, като комбинирате тази дейност с 20-минутна тренировка с тежести. Ако не сте вдигали тежести досега, консултирайте се с треньор или се снабдете с достатъчно полезни материали за упражненията, които ви предстои да изпълнявате. Ето тук ви предлагаме интересна информация по темата!

За почти напредналите:

Походете два дни поред и след това заменете ходенето с друга аеробна дейност, като колоездене, плуване, катерене, ски-спускане, или тенис. Продължете тренировката с тежести (два пъти седмично), като всеки път добавяйте допълнителна тежест и увеличавайте повторенията. По-този начин работите за сила.

За истински напредналите:

За кратък период от време достигнете максимума на натоварването в аеробна си физическа дейност и после си дайте време за възстановяване.

Ако вървите равномерно, например, опитайте да тичате за една минута, после пак повървете за три и тичайте отново за една. Едновременно с това продължете тренировката с тежести два пъти седмично. Почивайте от последната с класове по йога или пилатес.

Важното е да бъдете физически активни пет или шест пъти в седмицата.

Бонус точка: Научете се да играете отново*

Може да не сте деца вече, но игрите, ще се уверите сами, винаги доставят удоволствие, независимо възрастта. За това не пропускайте възможност да участвате в екипна игра в парка с приятели или роднини.

Докато играете, активирате онази част от себе си, която ви кара да се чувствате по-млади, по-здрави и по-тонизирани. Нещо повече: би било страхотно да намирате време за игри поне веднъж седмично, колкото и невъзможно да ви изглежда това сега.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май