Фитнес между другото

Три правила, които имат значение
Фитнес между другото

Грешите, ако си представяте, че фитнесът е само тренировки. Колко часа седмично отделяте, за да тренирате? А колко време посвещавате на други дейности? Мислите ли, че тренировките ви в достатъчна степен компенсират това, което се случва извън тях?

Много хора не са доволни от резултатите, които дава настоящата им тренировъчна схема и си мислят, че проблемът е в нея. Но много често това не е така. Истината е, че дори и най-добрата фитнес програма няма да ви помогне, ако цялостният ви начин на живот не е съобразен с резултатите, които преследвате.

Фитнесът не е само упражнения, серии и повторения, не е само кардио, не е само йога или каквото друго правите, за да изглеждате и за да се чувствате по-добре. Това са неща, които правите между другото. И в този смисъл, от много по-голямо значение е какво е другото. Да, всички работим, ядем, пием, веселим се, домакинстваме, пътуваме, почиваме и т.н. Но как го правим? Използваме ли 23-те часа от денонощието, в които не тренираме по най-подходящия начин?

Бързаме да ви спрем преди да сте започнали да правите серии сгъвания за бицепс с тенджерата и клекове с прахосмукачката. Оставете тези неща за залата и нека видим какво можем да направим извън матрицата, в която сме свикнали да осмисляме фитнеса.

Правило №1: Ако има стълби, използвайте ги. Едно време във вестниците пишеше, че всяка изкачена стълба удължавала живота с 10 секунди. Тогава почти повярвахме, че ако посветим цялото си време на катерене, ще станем безсмъртни. Едно е сигурно – изкачването на стълби е доста добра физическа активност. На пръв поглед не е нищо особено, но замислете се за всички стъпала, които ще минат под краката ви, ако оттук нататък забравите за съществуването на асансьорите и ескалаторите. Със сигурност ще са повече от броя клекове и напади, които някога ще направите по време на тренировка.

Правило №2: Ако можете да свършите дадена работа прави, не сядайте. Знаете вица за Вуте, който копаел седнал, защото от легнало положение не му се удавало. Не правете като него! Изумително е колко много седим в днешно време. Бунтувайте се срещу това обстоятелство, защото това си е чиста проба антиеволюция. Може би ще дойде време, когато краката няма да ви държат и тогава просто няма да имате друг избор. Сега имате способността и правото да стърчите колкото си искате, дори и риск да обидите някого. Упражнявайте ги и упражнявайте себе си!

Правило №3: Ако не бързате за някъде, стигнете пешком. Последният уикенд бяхме в Рила и решихме да се качим от х. "Пионер" до х. "Рилски езера", което се изразява в около час и половина ходене с нормално темпо. Хижарят на Рилски езера не можеше да повярва, че сме стигнали дотам пеша, тъй като открай време имало лифт и автомобилен път. Още по-парадоксално е, че има хора, които ходят на фитнес, но се возят в планината. И се возят къде ли още не. Ние не живеем в САЩ и разстоянията ни рядко се измерват в десетки километри. Ако сте загрижени за здравето и фигурата си и ако ви пука поне малко за природата около вас – ходете! Ходете всеки път, когато ви се удаде подобна възможност. И колкото по-бързо ходите, толкова по-добре за вас. Ще спестите време и ще изразходвате повече енергия.

Ако трябва да обобщим горните три съвета в един, той би звучал горе-долу по следния начин: "Използвайте краката си по предназначение колкото се може по-често и по-интензивно!". Дори и да не ви пука за фитнес ползите от това, нека то да бъде вашия своеобразен протест срещу висенето на опашка и пререждането на ескалатора в метрото, срещу тъпата музика и лошата миризма в офисния асансьор, срещу вутевщината и байганьовщината, срещу висенето в задръствания и контрольорите в градския транспорт.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май