Фитнес за татковци

Управление на тренировките в условията на бащинство
Фитнес за татковци

Бащинството може буквално да обърне живота ви. Тези от вас, които са го изпитали, знаят как от един момент нататък буквално не принадлежат на себе си. Попадате в един изцяло нов свят, където всичко се върти около новопоявилото се (или на път да се появи) потомство. Осъмванията с приятели са смътен спомен, вече разбирате повече от ваксини и имунизации, отколкото от автомобили, а тренировките... те май бяха нещо като секса, ама какво беше сексът всъщност?

Време е да си спомните за тренировките! И не защото ще хукнете да си развявате плочките по морето това лято, ами защото ще ви е нужна сила, за да отваряте бурканчета с бебешка храна, да бутате и мъкнете количка, и да разнасяте 5 килограма ревящо, ритащо и напикаващо се живо тегло по най-деликатния възможен начин.

Съсредоточете тренировките си в началото на седмицата. Събуждате се в понеделник с твърдото намерение да бъдете съвестен татко докъм сряда и след това да потренирате здраво. Преди да сте се усетили, припадате в леглото в неделя вечер.

Фитнес равносметка: няколко сгъвания за бицепс с бебешка бутилка, жонглиране с миризливи памперси, мъртва тяга с кош за пране и интервални спринтове след отдалечаваща се количка. Не е зле, но можеше и по-добре.

Опитайте се да разчупите тази схема като планирате най-тежките и продуктивни тренировки в първите дни от седмицата (понеделник до сряда). В понеделник може да наблегнете на базовите упражнения за долната част от тялото и корема. Вторник или сряда акцентирайте на многоставни дърпащи и бутащи движения от кръста нагоре. По този начин, какъвто и бебешки хаос да се изсипе върху главата ви след това, ще сте направили две много сериозни тренировки, които дори и жена ви не може да ви отнеме.

Експериментирайте с тренировки с фиксирана продължителност. Дайте си 20 минути. Изберете си едно или две движения, които натоварват възможно най-много мускули в тялото. Спрете се на тежест, която можете да преодолеете между 6 и 8 пъти. Целта ви е да направите колкото се може повече серии и повторения с тази тежест за времето, с което разполагате.

Ако целта ви е отслабване, заложете на Табата или друг интервален протокол.

Ако можете да тренирате вкъщи, правете го. А вие със сигурност можете, дори и да не разполагате с каквото и да било специализирано оборудване. Монтирайте си лост в коридора или на касата на вратата. Напълнете стария сак или войнишката си мешка с найлонови торбички с пясък, като по този начин ще можете лесно да регулирате тежестта. Въпрос на достатъчно въображение е.

Свикнете да тренирате по необичайно време. Колкото и да ни е неприятно да ви го съобщим, това е времето, по което всички други спят. А то е доста. Просто можете да замените бирата пред телевизора преди лягане с една тренировка. Или просто да отложите този момент с двайсетина минути.

Правете се, че обичате тъщата. Канете я на гости по-често. Особено пък, ако живее в друг град. Много ясно, че ще остане поне седмица. Но пък представете си какви хубави неща можете да направите за себе си през това време. Добре, де, това беше майтап!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май