Тренировъчен прогрес по време на диета?

Възможно ли е да запазим и подобрим постиженията си в условията на калориен дефицит?
Тренировъчен прогрес по време на диета?

Всички са изпитвали загуба на физическа кондиция по време на диета с намален прием на калории. Или поне всички, които едновременно са тренирали и са хапвали ограничено. Обикновено това е най-осезаемо през първите 2-3 седмици от началото на диетата. Вероятно повечето от вас са почувствали най-сериозно отражение върху издръжливостта и/или силата си.

Има три фактора, на които се дължи това:

  • Мускулна умора. Логично е заниженият енергиен резерв да се отрази на работния капацитет. Особено при диети с рестрикция на въглехидратите, гликогенът в тялото се възстановява много по-трудно и това прави тренировките с голям общ брой повторения истинско предизвикателство. Всеки тип активност, изискващ някаква форма на издръжливост, изключително много страда от диетата.

  • Мозъчна умора. Когато тялото изпитва недостиг на енергия, това намира отражение и в главата. Впоследствие централната нервна система не е в състояние да генерира същата сила, която е генерирала в при ситост. Често по време на диета регистрираме рязък спад в резултатите на опитите си с максимални и близки до максималните тежести.

  • Загуба на мускулна маса. Това е фактор, който намира отражение в по-дългосрочен план и е незадължителен. Тоест, не всеки вид диета води до мускулна атрофия, като това зависи и от начина, по който тренираме през това време.

Възможно ли е да има прогрес по време на диета?

Да, напълно е възможно. Напредъкът може да варира от незначителен до сериозен в зависимост от няколко неща:

  • Колко сериозно сте намалили калориите. Ако сте ограничили дневните енергийни си нужди само с 10%, ще имате много по-сериозен прогрес, отколкото, ако този процент е 30.

  • Колко сериозно сте ограничили въглехидратите и/или мазнините като основни източници на енергия в тялото.

  • Колко дълъг е тренировъчният ви стаж. Ако тренирате едва от 1-2 години, ще напредвате много по-бързо, отколкото ако обикаляте залите от десетилетие.

  • Колко добре се адаптирате към занижени калории.

 

Как да тренирам по време на диета?

  • Поради отраженията на диетата върху централната нервна система, бихте могли временно да прибегнете до някои помощни средства при изпълнението на тежките основни движения. Използването на тренировъчен колан при клека и мъртвата тяга и фитили при тягата и набиранията ще ви помогне да останете фокусирани и да генерирате повече сила на упражненията.

  • Намалете обема на тренировките. Опитайте да редуцирате общия брой повторения в една сесия наполовина. Това ще ви позволи да се възстановявате по-лесно, като същевременно поддържате силата и мускулната си маса. Ако искате да качвате мускули по време на диетата, опитайте да увеличите честотата на тренировките за сметка на обема в тях.

  • Не прекалявайте с кардиото. Ако искате да поддържате издръжливостта си и/или да засилите отслабващия ефект на диетата, е допустимо да правите някаква форма на кардио, но с намалени интензитет и продължителност. Ако приоритет ви е поддържането на сила и мускулна маса, по-добре е изцяло да преустановите този тип тренировки, докато трае "гладуването".

В крайна сметка, идеята на диетата не е да заличи всички тренировъчни резултати, постигнати до момента. В състояние сте да ги съхраните и дори да ги подобрите, тренирайки разумно. Идеята е не да полагате по-малко усилия, а да подходите към физическата си подготовка по начин, който ще ви позволи да се възстановявате от нея.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май