Тренирай по-малко, играй повече

Довери се на тялото си и му подари истинско движение
Тренирай по-малко, играй повече

Трудно ми е да започна този текст, тъй като не съм сигурен как най-добре да формулирам причината за неговото написване. Докато аз седя пред този лъскав монитор и дясното ми око вече дава заето заради луминисцентната светлина, която го озарява отгоре, милиони хора по целия свят се трудят неуморно в някоя зала за едно по-добро тяло и едно по-светло бъдеще. Някои от тях имат пред себе си тренировъчната програма от златните години на Арни, други имат личен треньор над главата си, трети са наизустили пет нови сгъвания за бицепс от YouTube и нямат търпение да ги използват, за да направят мечтаната "50-сантиметрова баница". Четвърти и пети тренират "функционално", шести правят кросфит, което също е функционално, ама още повече, и така нататък, и така нататък...

Всички тези хора са супер, защото правят нещо за себе си. В случая нямам никакво намерение да критикувам която и да било тренировъчна философия, защото абсолютно всяко движение е по-добро от нищо, стига да не вреди. По-скоро ми се иска да ви предложа един модел на мислене, който не включва употребата на понятия като упражнения, тренировъчна програма, протокол, темпо, повторения, сплит, периодизация и т.н.

Обичам да си представям, че основната цел на всяка тренировка е да научи тялото на нещо ново. Страничните ефекти от това може да са нечовешка сила, спартанска издръжливост или херкулесови мускули, но дългосрочната цел на движението при обикновените хора е само една – качествено и безболезнено движение на старини. Колкото повече се доближаваме до въпросните старини, толкова по-трудно ще ни бъде да намираме времето и мотивацията за трениране в рамките на избраната от нас тренировъчна доктрина.

Ето защо ви предлагам следното: следващия път, когато отидете да вдигнете нещо тежко, опитайте да се абстрахирате от всички упражнения, които знаете, и просто поиграйте с тежестта или със собственото си тегло, разчитайки на двигателната си култура*. В следните клипове ще видите примери как се прави това, а изборът на тежести е предопределен от чисто субективните ми предпочитания.

 

* Стига да сте убедени, че разполагате с такава и знаете, че гръбнакът ви не е предназначен да се огъва в най-различни посоки едновременно :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май