Силата на олимпийския дух: Дерек Редмънд

Един атлет побеждава болката и се превръща в легенда
Силата на олимпийския дух: Дерек Редмънд

Обичаме да ви показваме вдъхновяващи спортни примери - забавни, поучителни, впечатляващи... Олимпийският дух обаче е нещо различно - не просто модел за подражание, а истински триумф на човешката психика и воля над всичко останало, буквално.

Историята помни доста личности, които заслужават уважение и признание, а колегите от Sportuvai.bg представят 5 от тях. Първи е:

Дерек Редмънд

Фортуна определено не е на негова страна. По време на Олимпиадата през 1988 Дерек Редмънд се отказва 90 секунди преди старта заради разтеглено сухожилие. 4 години по-късно, след осем операции, той се завръща, готов на всичко.

Дерек влиза на полуфинала на 400 метра гладко бягане с първо време от квалификациите. Там обаче, 250 метра преди финала, след като е повел в бягането, се случва немислимото - сухожилието му не издръжа и той се хваща за бедрото.

И тогава, въпреки болката, решава да продължи. Във финалните метри дори баща му слиза на пътеката и му помага да финишира.

Sport News

Дерек Редмънд не побеждава в бягането, но побеждава тялото си чрез силния си дух и воля. 65 000 души се изправят на крака и го аплодират през 1992 г. в Барселона.

Ето и видео от този паметен момент:

 

2 години по-късно хирург заявява на Редмънд, че той никога повече няма да тича или да представлява страната си. Амбициозният атлет обаче не се отказва, напротив - започва да тренира баскетбол и дори печели място в националния тим на Великобритания.

След това играе и ръгби за известно време, състезава се с мотоциклет, играе голф... И никога не спира със спорта :)

Днес Дерек заема висока позиция във Федерацията по лека атлетика в родината си и е основният човек, мотивиращ състезателите. А и обикновените хора навсякъде по света.

Sport News

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май