Отслабване с тежести

Някои трикове за противниците на диетите и кардиото
Отслабване с тежести

Почти винаги, когато стане дума за отслабване, хората получават тикове на клепача, защото през ума им минават ужасяващи думички от сорта на "диета" и "кардио". Първата несъмнено е оръжие №1 в борбата с излишните мазнини, докато втората се е наложила като най-популярната и достъпна физическа активност за "влизане във форма".

За съжаление, едното е трудно, а класическите разновидности на второто (напр. джогинг), освен, че са скучни, са и доста спорни като ефект. Казаното важи с особено страшна сила за повечето мъже, които предпочитат да се отдадат на някои къде-къде по-джентълменски занимания като трениране с тежести. А както може би ви е известно, с тежести не се става по-лек. Или поне така твърдят някои...

Ние пък твърдим, че има начини да увеличите енергоразхода на тренировката си и те в никакъв случай не са за пренебрегване, особено ако не си падате по броенето на калории, колоезденето и подтичкването.

Бързата работа не винаги е срам за майстора

Скоростта, с която изпълнявате повторенията е от значение за тяхната енергоемкост. Ако до момента сте вдигали бавно, опитайте да ускорите темпото (без това да става за сметка на техниката, естествено). Установено е, че опитите за максимално бързо преодоляване на тежестта са в състояние да ангажират много повече мускулни влакна и да увеличат количеството изгорени калории с до 20%. Този метод заслужава внимание и поради две други причини – способността му да ви направи по-бързи и допълнително да стимулира мускулния растеж.

Чифтосване!

Но не точно такова, каквото може би си представяте. Редуването на две (или повече) упражнения в суперсерия изисква значително повече енергия, отколкото изпълнението им по традиционния начин (напр. три серии набирания, последвани от три серии военни преси). Освен това суперсериите са в състояние да завишат и енергоразхода ви в покой дълго време след приключването на самата тренировка.

Кръгове

Тренировките за цялото тяло в кръгов формат доскоро се възприемаха единствено като подход за начинаещи и за всеки човек с известен стаж в залата беше въпрос на чест да не ги прави. Въпреки че подобен подход може би наистина напомня на занимание по аеробика, той има своите предимства, сред които са ускоряването на метаболизма (по време на тренировка и в покой) и подобряването на сърдечно-съдовата издръжливост. Данни от последни изследвания подсказват, че кръговото трениране дори може да допринесе за по-бърз мускулен растеж в сравнение с традиционните методи.

Не бихме искали да останете с впечатлението, че изброените тук практики могат да заменят балансирания хранителен режим или по-високоинтензивните форми на кардио в контекста на отслабването. Но пък ако сте се заклели във вечна вярност на тежестите и за нищо на света не бихте преразгледали хранителните си навици, то вероятно си заслужава да обмислите някои алтернативни варианти за действие.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май