Ново: батука

Още една любопитна фитнес комбинация
Ново: батука

В интерес на истината, батука не е чак толкова нов тренд, защото се появи някъде в началото на миналата година. Но е факт, че все още малцина са чували за него.

Сигурни сме обаче, че му предстои тепърва да набира популярност и не се съмняваме, че само след няколко месеца всички ще говорят за него. Нещо повече, готови сме да се обзаложим, че дори някои популярни личности вече са го изпробвали, а други ще го направят съвсем, съвсем скоро.

Както ви съобщихме в този материал, баща на сравнително прясната фитнес комбинация е колумбиецът д-р Флавио Енрике Сантандер Лора, по-известен като Кайк Сантандер. Той е популярен музикант, композитор и продуцент, носител на няколко награди Грами.

Всъщност, разработената от него програма представлява цяла фитнес система, която включва не само упражнения, но също и разнообразни техники за релакс на съзнанието, както и не особено кратък списък с хранителни предписания.

Във философията на батука лежи идеята, че, за да бъде здрав и щастлив, човек трябва да постигне хармония между ума, тялото и чувствата си. Как? Като танцува (батука), почива си и се храни правилно =) Изглежда ни като добро решение.

Упражненията

Facebook/BatukaКато цяло, те са абсолютен миш-маш от танци и движения, които Кайк се е постарал да "събере" от много краища на света и впоследствие – да комбинира по най-подходящия, според него, начин. Самото име "батука" идва от бразилския термин батукада - разновидност на самба, в която се наблюдава смесица от африкански и бразилски ритми.

В крайна сметка, получило се е една наистина забавна и уникална хореография, в която, освен за латино, има място още и за: тай чи, карате пилатес и за още много други неща.

Изглежда, класът по батука е прилично интензивен, а създателят му твърди, че по време на него трениращите работят върху почти всички мускулни групи. Логично, музиката, под чийто ритъм се потят последните, е композирана или специално подбирана от мистър Сантандер.

Дзен-бонус: една част от движенията пък са взаимствани от различни йога практики и са комбинирани с медитативни, отпускащи техники.

Не диета, а начин на живот

Тъй като основната цел на батука е постигането на хармония със себе си и с околния свят, Кайк препоръчва на своите клиенти да се хранят предимно с натурални продукти, чийто произход познават добре.

Освен това, той ги съветва да хапват бавно, спокойно и най-вече – редовно, за да контролират баланса на енергиите си.

Хм. Не знаем за вас, но ние бихме пробвали тази фитнес комбинация, ей така – от любопитство. А вие?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май