Мързелувайте, тренирайки

А-а-а-а-а-а-а-а-а-а-а-а!
Мързелувайте, тренирайки

Дами и господа, петък е! Денят, в който всички, без изключение, са майстори. Нямам идея с какво обичате да правите, докато симулирате работа, но моето любимо петъчно занимание е да чета научни изследвания. Без майтап!

Майтапът този път идва от Университета в Тенеси, където учените решават да видят какво се случва, когато накарат 23-ма възрастни (27,8 г. ± 7 г.) души да гледат телевизия в рамките на един час, но да се изправят и да ходят на място всеки път, когато пуснат рекламите. Ами, случва се това, че в резултат се извървяват средно 2111 стъпки, изразходващи около 148 калории (имайте предвид, че в конкретния случай става дума за 25 минути рекламно време за 1 ефирен час – нещо, за което българските телевизии все още могат само да мечтаят). Задълбоченият коментар на изследователите може да се обобщи в следното: "В днешно време хората прекарват повече време от всякога пред телевизора и твърде малък процент от тях предприемат адекватни количества физическа активност. Ние вярваме, че ако накараме възрастните да ходят на място по време на рекламите, вероятно ще допринесем за промотирането на активния начин на живот."

Величествено! Ако някога стигнем американците, непременно ще настояваме всички заставки на рекламни блокове да включват надпис или глас, които да приканват драгите зомби... ъ-ъ, зрители да се изправят и да помаршируват пред телевизорите си за здраве и тонус. Но няма да се ограничим само с това. Още отсега предвиждаме разгръщането на национална кампания, в която да бъдат заложени и следните препоръки*:

  • Когато отидете до колата си, не бързайте да влезете вътре. Обиколете я поне 20 пъти на бегом!

  • Правете клекове със собствено тегло или с касиерката на гръб, докато поръчвате в заведение за бързо хранене!

  • Всеки път, когато харесате нещо във фейсбук, правете по едно бърпи. За всяко ново известие правете по 3 Jumping Jack-а и една лицева опора.

  • Докато се возите в асансьора, правете обърнати коремни преси.

  • Ако отивате с колата "на МОЛ", спрете точно преди входа за подземния гараж, дръпнете ръчната спирачка и се опитайте да паркирате с бутане. Излизането става по същия начин.

  • inm.comВсеки ден четете етикетите на продуктите, които слагате в хладилника си. За всяка съставка, която не можете да си представите на външен вид, правете по едно набиране.

  • В супермаркета носете количката на ръце, вместо да я бутате!

  • Помолете сервитьорката да ви сервира всяко питие на отсрещния тротоар и ставайте от масата за да си го взимате оттам.

Естествено, списъкът е неизчерпателен. Отворени сме за всякакви революционни хрумвания от ваша страна.

 

* Идеята и изследването са взаимствани от доктор Yoni Freedhoff, който списва блога Weighty Matters.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май