Мъжки момичета: Ирина

От Ел Ей до Ню Йорк до Ел Ей в компанията на кросфит
Мъжки момичета: Ирина

С това чудесно момиче, което виждате на мониторите си, съм имал удоволствието да уча в продължение на цели 5 години. За всичкото това време сме си разменили има-няма 5 реплики. Елементарните ми познания по деление показват, че става дума за по около една реплика на година. Изумителен и непоправим пропуск.

Непоправим, тъй като Ирина трайно уседна в Лос Анджелис. Но затова си имаме интернет. Така имах възможността да разбера, че междувременно е успяла да прекара година и половина на другия край на континента, в Ню Йорк, където е завършила магистратура по архитектура в Колумбийския университет. За този период Ирина казва: "Страшно изпитание, откъдето и да го погледнеш. Грешка беше, че по време на магистратурата не намерих никакво време за какъвто и да е спорт – нямаше събота, нямаше неделя, дните се преливаха в нощи и все пред компютъра или в библиотеката."

След като всичко това приключва, тя попада в Crossfit LIC, където изкарва встъпителния им курс и открива разликата със скучните конвенционални "фитнеси" и удоволствието от това всеки тренировъчен ден да ти поднася различно предизвикателство. Понястоящем Ирина отново е в Ел Ей и тренира в Dogtown Crossfit. Останалото ще й позволя да си каже съвсем сама:

Ако трябва да опишеш себе си с три думи, кои ще са те?

Път, мечти, творчество.

Кои са качествата, които нямаше да притежаваш, ако не тренираше?

Тренировките, особено в духа на кросфит, каляват волята ми. Учат ме да посрещам предизвикателства (в залата и в живота) без страх и дори сама да търся такива. Определено ме правят по-смела и по-уверена.

854795личен архивА би ли могла да кажеш, че тренировките те лишават от нещо?

Определено не ме лишават от нищо, напротив – носят ми радост, дават ми енергия и здраве.

Възприемаш ли себе си за мъжко момиче и в какво се чувстваш най-силна?

Знам, че близки хора биха ме определили като "мъжко момиче", но това няма нищо общо с кросфит. Разбира се, имам си и неизбежни твърде "момичешки" моменти, които понякога възприемам като слабост, друг път им се наслаждавам с удоволствие. Силна се чувствам в професионалната си сфера на архитектура, дизайн и изкуство.

Можеш ли да кажеш, че имаш слабости? Как ги преодоляваш?

Разбира се, че имам. Битката ми с тях е всекидневна, ежечасна и ще продължи цял живот, сигурна съм. Когато успявам да ги преодолея, го правя с воля, дисциплина, непоправим оптимизъм и най-вече с подкрепата на любими хора.

Коя е най-голямата ти житейска победа?

Оцеляването на магистратура по архитектура в Колумбийския университет в Ню Йорк. Всъщност, ако трябва да съм сериозна – фактът, че намерих най-прекрасния партньор, с който да споделя живота си.

А любимият ти личен рекорд в тренировъчно отношение?

Първото стриктно набиране на лоста, увеличаващият се брой опори от стойка на ръце. Всяко ново движение, което успявам да изпълня, спазвайки добра форма, ме радва и мотивира да си поставям нови цели.

Колко пъти се набираш в момента?

Четири стриктни набирания засега. Работя по въпроса.

854794Личен архив/Ирина КръстеваИма едни хора, които твърдят, че жените не трябва да тренират "като мъже". Какво би искала да им кажеш?

Ще цитирам Коко Шанел: "Не ме интересува какво мислиш за мен. Аз за теб изобщо не мисля." Един вид, любезно да си гледат работата, моля.

Как се храниш, за да поддържаш висок спортен дух в атлетично тяло?

Чиста, проста, минимално преработена храна. От близо 2 години избягвам захар и зърнени изделия. От няколко месеца пробвам палео режим на хранене и се чувствам изключително добре. Препоръчвам на всеки да опита поне за 1 месец да яде чисто. Разликата е видима и осезаема – повече енергия, по-ясна мисъл, по-добра концентрация, по-добър сън и дори по-красива кожа. Изисква планиране и доста готвене вкъщи, но за мен поне си струва 100%.

Строяваш ли мъжете в живота си и мериш ли мускули с тях?

Самоцелно не. Но не се свеня да отстоявам позицията си, когато смятам, че съм права. В тренировъчната зала се съревновавам най-вече със себе си. Резултатите на хората, с които тренирам, мъже и жени, ме мотивират.

854791личен архивКакво смяташ за женската еманципация – добро явление ли е тя, според теб, или не съвсем?

Процесът на еманципация разбирам като необходима част от еволюирането на всяко обществото към по-интелигентно такова. Има много сфери, в които жените могат и допринасят много, а допреди няколко десетилетия не са имали възможност да го направят. Има още много път да се извърви в тази посока.

Има ли мъжко занимание, в което няма място за една жена?

Твърде обобщаващ въпрос. Не мисля, че има занимание, с което жена със съответните индивидуални качества и възможности (били те физически или умствени) да не може да се справи. Но като сме започнали да обобщаваме: има неща, в които мъжете са по-добри и други, в които жените превъзхождат. Факт.

Ако мъжете са от Марс, жените са от...?

При това положение и ние ще да сме от Марс. Нали сме създадени да вървим ръка за ръка?

Какво мислиш за Деня на жената?

Нямам особено отношение към 8-ми март и други подобни. Но пък от време на време празнувам защото е вторник или пък защото вали или... изобщо, нека се радваме.

 

Мислите, че сте поне пет пъти по-корави от Иринка? Драснете ни едно съобщение във фейсбук и още утре ще ви вземем интервю!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май