Митове в пилатес

Пазете се от тях ;)
Митове в пилатес

През последните години системата от упражнения на американския експерт с немски произход Джоузеф Пилатес стана изключително популярна. А почитателите ѝ са многобройни и с времето техният брой се увеличава непрекъснато. Факт.

Интересното е, че, въпреки това, около програмата все още гравитират няколко неверни схващания, които ѝ създават фалшива репутация. Те, от своя страна, биха могли да объркат начинаещите и да ги накарат да очакват резултати, които, всъщност, не биха могли да се постигнат само с въпросната физическа активност.

За всеки случай, вижте кои са тези широко разпространени митове и не им се доверявайте.

С пилатес се отслабва?

Да, ама не! Подобно на йога, това не е високо интензивно занимание. Иначе казано, то едва ли ще ви помогне да свалите излишните килограми от талията си. Тичането, карането на колело, танците, например, ще ви свършват по-добра работа за целта.

Разбира се, пилатес може да направи за вас други добринки. А за няколко от безспорните ползи на системата вече си поговорихме тук. Така че, преди да ѝ се посветите, направете обзор на приоритетите си, за да не се окажете разочаровани накрая.

За да я практикувате, ви е нужна специална екипировка...

inm.comНе е съвсем така, всъщност. Е, вярно е, че тук има редица движения, които се изпълняват с помощта на специфично фитнес оборудване – различни по големина и функционалност уреди. В сесиите усилено се използват също и ластици, ролки, скрипци, топки и прочее фитнес джаджи. И все пак.

За реализацията на базовите упражнения обаче ви е нужна само удобна постелка и шепа добро желание. Което означава, че спокойно може да практикувате и вкъщи. Изненада!

Пилатес ви прави силни

Донякъде. Редовните тренировки наистина могат да подобрят силата в пояса – такава е основната цел на голяма част от упражненията от комплекса.

Но не забравяйте, че, освен корем, притежавате също и ръце, крака и други такива телесни органи. Изводът е, че, ако наистина искате да сте силни, трябва да работите върху мускулите на цялото тяло. Тогава вече имате право да се тупате в гърдите. 

Само за момичета?

Личните ми наблюдения показват, че пилатес има повече почитателки... жени. Но това е нормално – ние обичаме да се водим по модата, да изпробваме новите неща както във фитнеса, така и във всяка друга сфера на живота.

inm.comБи било дескриминативно обаче да смятаме, че системата е направена специално и единствено за дами. Защото не е. В крайна сметка, в програмата има доста упражнения, които, гарантирам ви, ще затруднят и най-атлетичните младежи. Най-малкото, показателен е дори фактът, че комплексът е създаден от мъж ;)

И ако още се съмнявате, нека ви информирам, че доста звездни мачовци тренират пилатес, като допълнителна схема от спортната си програма.

Споменавам само тези имена: Леброн Джеймс, Коби Брайънт, Тайгър Уудс и Хю Грант.

Като изключим факта, че последният е доста женствен, а първите двама – баскетболисти, смятам, че ви давам сравнително добро доказателство. И дано с него убедя повече мъже да се включат (и) в това наше занимание.

Е, толкова за митовете. Съветвам ви да се пазите от тях и да търсите истината във всички нейни измерения. Нищо, че в повечето случаи тя често е доста субективна ;) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май