Има ли най-добър спорт?

За здравето и за външния вид
Има ли най-добър спорт?

Не е нужно да сте чели статистики, за да сте наясно, че има доста сериозна опасност да стигнем американците. В здравословно отношение.

Нараства броят на младите хора, които, меко казано, не изглеждат подобаващо за възрастта си. Редица са причините за това, но две от тях са ключови – липсата на физическа активност и нездравословните хранителни навици.

В състояние ли е фитнесът, като спорт и като начин на живот, да се справи с тези проблеми? От Българската федерация по културизъм и фитнес вярват, че е. На 17 април в Националния център по културизъм "България" бе проведен първият от поредица семинари, насочени към популяризирането на бодибилдинга сред тийнейджърите и младите хора. Инициативата предвижда всяка неделя след Великден между 14 и 16 часа да се организират срещи с младежи, на които напълно безплатно те могат да получат отговори на своите въпроси и да разберат повече за начините на правилно трениране и хранене от гледна точка на фитнеса.

Лектор на първата дискусия беше доцент Владимир Боянов, който е ръководител на катедра "Тежка атлетика" в НСА. Доц. Боянов цитира някои статистически данни, според които над една трета от младежите са с високо кръвно налягане, а близо половината от тях са с наднормено тегло, което на практика е преждевременно остаряване. В тази връзка беше изтъкнато, че фитнесът не се изразява единствено в натрупването на мускулна маса и нисък процент подкожни мазнини. Той е и начин за подобряване на много аспекти от здравословното състояние – както чрез насърчаването на аеробна и анаеробна физическа активност, така и чрез възпитаването на здравословни хранителни навици.

Със сигурност в момента фитнесът е най-модерната и привлекателна за младежите форма на движение у нас. Може да се практикува целогодишно и ползите от него са безспорни. Доколко има потенциала да компенсира часовете, прекарани в нездравословни дейности, е въпрос, на който трудно бихме могли да отговорим. А дали това е най-добрият начин българските юноши да изглеждат и да се чувстват по-добре, е още по-спорно.

Всяка организирана или неорганизирана физическа активност има своите преимущества и недостатъци, и не бива да бъде възприемана като панацея. Дори е добра идея да се търсят комбинации между две или повече от тях за постигането на баланс между здраве, естетика и различни атлетически качества. Каквито и да са спортовете, към които се насочвате като тийнейджър (или като родител на такъв) е добра идея към тях да се подходи информирано, и с помощта на специалист в областта.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май