Излезте от рутината

Периодично напускайте зоната си на комфорт за максимални резултати
Излезте от рутината

Не прогресирате?

Кога беше последният път, когато стандартната ви тренировъчна програма ви донесе резултатите, които очаквахте? Истината е, че колкото по-отдавна не сте променяли начина, по който тренирате, толкова по-отдавна е бил последният ви значителен прогрес.

 

А защо не прогресирате?

Причината за това се крие в полезната способност на тялото ви да се адаптира към предизвикателствата, на които го подлагате. Когато започнете нова тренировъчна програма, тя поднася на тялото ви непознат стрес и то си поставя за задача да се приспособи към него – изграждайки повече мускули, повишавайки координацията и баланса ви, отпускайки повече издръжливост, разграждайки мазнини... Знаете, че колкото повече време извършвате определена дейност, толкова по-лесна ви става тя. По същия начин, идва момент, в който програмата, по която тренирате вече не представлява предизвикателство за вас и вашето тяло, и просто спирате да се развивате. Представете си го като стая, в която има силна миризма, която първоначално усещате силно и отчетливо, постепенно спирате да и обръщате толкова внимание, докато накрая напълно забравяте за нея.

 

Как да прогресирате?

Ако искате отново да почувствате миризмата (говорим си за приятен аромат, не за колегата Пешо, който знае, че националният ден за къпане е в Неделя), най-добре е да излезете за известно време от стаята и после пак да се върнете в нея.

Как става това в тренировъчен контекст? Излизате от програмата, чийто аромат, ъ-ъ... ефект не наблюдавате повече. Разхождате се из програми и спортове, насочени към развитието на други качества или с повече акцент върху други мускулни групи. Не е необходимо да е дълга разходка – около три – четири седмици са напълно достатъчни, за да дадете на тялото си възможност да излезе от рутината на настоящата ви методика, да придобие ползите от непознатото за него начинание и след това да се завърне готово за нов прогрес с любимата ви тренировъчна схема.

 

Прогресирайте!

  • Ако тренирате предимно за горна част на тялото, спрете и един месец тренирайте само от пояса надолу.
  • Ако тренирате основно силово с малко повторения и висок интензитет, дайте си време да поблъскате като бодибилдърите, намалявайки тежестите и увеличавайки броя на повторения в сериите.
  • Ако обичате тренировките за издръжливост и изгаряне на мазнини, направете си четириседмична пауза, в която акцентирате върху изграждането на повече сила и мускулна маса.
  • Ако вдигате тежести с по-бавно и контролирано темпо и обичате да усещате как мускулите ви горят, инвестирайте следващите няколко седмици в разучаването на щангистките движения, където има повече експлозивност.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май