Игра на кросфит със Слави Павлов

Звучи сложно, но май ще се окаже само тежко ;) Слави не пести подробности
Игра на кросфит със Слави Павлов

Вече сме споменавали кросфит, но съвсем накратко. И понеже интересът ни към него се засилва все повече, решихме да продължим темата... със Слави Павлов.

Мнозина вероятно не са чували за него, но, за да го опишем добре, бихме казали, че Слави в българския кросфит е като Лейди Гага в световния шоубизнес. Иначе казано, експериментира много, но не отрича добрите примери на другите и умее да се учи от тях, движи се по ръба на общите възприятия за възможностите на човешкото тяло и непрекъснато доказва, че може още и по-добре :)

Обаче, преди да си кажете "луда глава!", научете малко повече за атлета Павлов, за кросфита и защо това е неговата най-силна страст в момента.

Кой е Слави Павлов?

Слави ПавловРоден съм в Плевен, тук съм и по настоящем. Работя в ДФ "Земеделие”. Спортувам от малък, вече наистина не помня точно от кога, но не съм спирал. Минах през различни спортове, но любимият ми е леката атлетика и по-точно спринтовите дисциплини. На тях отделих и най-много време. Участвах на републикански и студентски първенства, имам и отличия, предимно от щафетни бягания.

А как откри кросфита и какво те впечатли в него?

Открих го съвсем случайно, търсейки достатъчно предизвикателна методика за мен, след като спрях с атлетиката. До този момент си мислех, че съм в завидна спортна форма, бяха минали почти две години от края на сериозните ми занимания със спринт. Имах самочувствие, но кросфит ме приземи изведнъж. Разбрах, че има доста неща, върху които да работя. Това ме амбицира максимално, фиксирах новото предизвикателство, в което трябваше да се докажа, най-вече на себе си, защото кросфит е това - да успееш вътрешно да се пречупиш.

Добре, обясни какво е кросфит най-общо?

Това е сравнително нов вид тренировъчна система, която цели комплексното развитие на атлета. Опитва се да развива всички качества на един спортист – бързина, ловкост, сила, издръжливост, точност, координация и т.н.

Кросфитът съчетава много елементи от различни спортове, които, обединени, биха създали перфектния атлет: силен, бърз, издръжлив. Звучи невъзможно и непосилно, нали? Но, ако дойдете в моя свят, ще се убедите, че няма нищо невъзможно. Просто трябва търпение и наистина силна воля.

Кои са положителните страни на този тип тренировки?

Хм, за негативно и позитивно не е редно да се говори категорично, защото има много специфични зависимости. По-скоро мога да споделя това, което кара лично мен да се занимавам все по-сериозно с кросфит.

На първо място: няма специализация, всяка една тренировка е различна и неочаквана (при работа с треньор). Освен това променя тялото по уникален начин – спортната форма, която придобих и развивам, чувството, че съм силен, бърз, че имам все повече въздух в гърдите е неповторимо. А и приоритет са функционалността и качествата на тялото, а не визията, която е по-скоро следствие.

Често критикуват създателя на кросфит – Грег Гласман, че не приема чужди идеи и различни гледни точки. Склонен ли си да развиваш тренировките и как или предпочиташ да се придържаш към основите?

Да критикуваш човека, който не спира да събира знание от всички сериозни треньори по света, е несериозно. Гласман постоянно приобщава към огромното кросфит общество едни от най-титулуваните гимнастици, щангисти, спринтьори, триатлонци. Същите провеждат специализирани семинари и обучителни курсове, като съветите им са наистина безценни за човек, решил да развие себе си комплексно и да осъзнае как различните спортове биха могли да се комбинират ефективно и безопасно.

Това, което мога да вложа на местно ниво, с хората, с които градим кросфит в България, са уменията ми в спринта и в бягането като цяло. Аз също се срещам постоянно с щангисти, стронгмени, трибойци, гимнастици. Наистина се опитвам да си сглобя цялостната картинка. Трудно е, но, разбира се, ако не беше, не бих започнал.

Кросфит не спира да се развива, няма как категорично да кажа, че нещо не ми харесва, след като самата система не спира да се усъвършенства. За мен е удоволствие да съм част от всичко това.

Ти самият как тренираш?

Слави Павлов

Придържам се към 5-дневен тренировъчен сплит, който, най-общо, се състои от 2 силови дни, 2 бегови и един кондиционен. Това е в обемния ми период, в който съм концентриран над силовите си показатели, както и над дългите бегови дистанции. След тях започва периодът, в който наблягам на кросфит комплекси и някои специфични умения (гимнастика, олимпийски движения), където мога да сравня постиженията си с атлети от целия свят. Тогава 5 дневния ми график се разбива с един почивен ден (четвъртък), като, разбира се, неделята си остава за пълна и пасивна почивка.

Има ли нещо от спортна гледна точка, което още не си постигнал? Имаш ли "слаби" звена в тялото?

Шегуваш се, нали? Та аз едва сега започвам! Това е наистина огромно предизвикателство за мен: да видя докъде мога безопасно да тласна тялото си и какви натоварвания ще може да понесе то. Ако искаш конкретен и еднозначен отговор – искам да се класирам за участие на Кросфит игрите в САЩ. Това ми е фикс идея и съм готов да жертвам доста неща, за да го постигна. Е, без подкрепата и разбирането на приятелката ми, родителите и другите ми близки хора, е доста трудно.

Слаби звена не мога да си позволя да имам, просто целите, които съм си поставил, не ми позволяват. Но все пак, има още доста работа по гимнастическите ми умения.

Приятелката ми се занимава много сериозно с йога, запали и мен. Тези занимания ми помагат да добавям допълнителни умения към арсенала си. Освен това ме улесниха в обяснението на редица неща в двигателната култура от биомеханична гледна точка.

Ти си кросфит треньор. Как успяваш да мотивираш хората да пробват този тренировъчен подход?

Да, но не съм още сертифициран треньор по кросфит. Това е свързано с доста финансови средства и в момента работя върху тяхното осигуряване. Но и това ще стане, пътят ми минава през лицензирането ми като кросфит инструктор.

Иначе, мотивирам най-вече с личен пример. Който ме познава и е изкарал с мен повече от 2-3 тренировки, няма как да не вземе нещо от ентусиазма ми и да не опита кросфит. Подходът ми е доста последователен и съобразен с възможностите на всеки един трениращ, като съставките са много – тренировъчния му стаж, какви спортове е пробвал и дали изобщо има някаква двигателна култура. За мен, водещ и най-важен е индивидуалният подход към хората. Всеки треньор може да те смаже с тренировка, важното е какво се генерира, какво остава. Търпелив съм в обясненията, кросфит е за всички, просто ми дайте време, за да ви убедя.

Чувала съм, че треньорите невинаги адаптират добре кросфит тренировките персонално за отделни начинаещи индивиди. Какви са твоите наблюдения в това отношение и как ти се справяш с това нещо?

Слави ПавловЗащото единственото нещо, което целят, е бърза печалба на гърба на набиращия популярност кросфит. А това е опасно и става за сметка на здравето на ентусиазираните хора, желаещи да се занимават с него. Призовавам хората, които искат да бъдат въведени в методиката, да се обърнат към наистина подготвени теоретично и практически треньори, колкото и да са малко те към момента.

Разкажи ми как се храниш и колко често правиш експерименти в това отношение.

Храня се високо мазнинно-ниско въглехидратно. Менюто ми включва много червено месо, животински субпродукти, зеленчуци, сурови ядки и рядко плодове. Държа въглехидратите наистина на минимум, пия доста вода. Избягвам транс мазнини, прости захари и други ненужни, според мен, храни. Експериментирам, като добавям елементи на цикличното хранене в режима си. Това се изразява в поне два 24-часови прозорци на пълен глад, като, най-общо, целя рестартиране на храносмилателната ми система, както и регулиране на някои процеси в организма.

Засега това е оптималният ми хранителен режим. Но никога не казвам никога. По-нататък бих опитал и други подходи. Не съм особен кулинар, това оставям на приятелката ми, тя има уникални рецепти и наистина превръща храната в еликсир.

Използваш ли хранителни добавки и какви?

Да, използвам базови неща – рибено масло, основната гама минерали, някои витамини, аминокиселини.

Как, според теб, се развива кросфитът в България? Има ли интерес, има ли бъдеще?

Слави ПавловКросфит е нещо ново за страната ни. Интересът е сериозен, но засега хората, които припознават и развиват методиката на местно ниво, са малко. И тук няма как да не спомена хората, на които можеш спокойно да се довериш в този аспект: Ефтим Илиев, Юлиян Тодоров, Кирил Любенов от София, Виктор Каров от Варна, както и човека, който основно ме напътства в момента – Александър Захариев от Пловдив.

Лично аз бих се обърнал към тях, ако искам някой да ми даде първоначални съвети как да започна с кросфит. Вече има и две функциониращи зали в София, които са оборудвани с всичко необходимо за една сериозна кросфит ориентирана подготовка, като в най-скоро време ще има интересни новини и от Варна. Собствениците са сертифицирани кросфит инструктори и на тях може да се има доверие. Бъдещето сме ние, всички онези които започнахме и развиваме кросфит в България. Пламъкът в очите, който виждам във всеки, с който съм тренирал досега, ме кара да съм оптимист. Разковничето е да сме задружни и целеустремени, да загърбим балканските страсти и поставим стабилни основи на кросфит културата в страната ни. Лично аз съм се посветил на това и трудно може да ме откаже нещо.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 28.03.2012 | 15:59
    Инес е добро момиче, познавам я. Ако съм пропуснал някой, от хората милеещи за Крофит идеята, се извиянвам.
  • 1
    от Не е посочен | 28.03.2012 | 10:11
    Хубаво интервю! Аз обожавам кросфита. Откриох го миналото лято! За което искам да благодаря на моята треньорка, която се очудвам, че не присъства сред изброените - препоръчани. Благодаря на Инес. Това е една много разбираща и мотивираща треньорка. Никога не съм постигал такива резултати, за толкова кратко време! Поздрави Алекс

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май