Дръж се прилично! Във фитнеса

Дори и сред потните тела и размъкнатите анцузи има елементарни правила за добро поведение
Дръж се прилично! Във фитнеса

Фитнес залата е място, на което обилното потене, шумното грухтене, развлечените анцузи и изрязаните потници са съвсем приемливо явление. Това обаче не означава, че е приемливо да цари хаос и безредие сред този тип спортни занимания. Напротив, всеки уважаващ себе си спортен клуб има установени правила, а съществува и един неписан етикет, свързан с доброто възпитание и уважението към другите.

Е, време е за едно кратко списъче за добро поведение във фитнеса, и по-специално частта със свободните тежести и уредите:

Твоята пот е лично притежание!

707320inm.comПази собствената си пот за себе сиНяма нужда да я оставяш по уредите, пък и никой не иска допълнителна порция бактерии.

Жените обикновено са по-внимателни, тъй като обикновено имат определено отношение към себе си (да не се бърка с отдаденост към домакинската работа). Мъжете обаче се замислят по-рядко или направо никога за това, че оставят следи някъде.

В големите фитнес клубове често има хартия, а понякога и санитаризиращ разтвор за почистване на уредите преди и след ползване. Но дори и да не са налични подобни аксесоари, кърпа или даже памучно горнище също могат да са от полза.

Разтоварвай

Мъжете обичат да демонстрират вдигането на 100 от лежанка или клек с 200 (килограма, нали, не мъниста), но разтоварването на лоста и връщането на тежестите по местата им не е присъща на всички демонстранти. Жените пък масово считат, че разтребването на тежко не е тяхно задължение (има кавалери за тая работа!) и зарязват всичко, щом приключат.

Е, момчета, вкъщи може и да има някоя кръшна дама (майка, сестра, любима, платена чистачка), която събира купчинки мръсно бельо и връща годността им за употреба посредством магическия си инструмент "пералня", но в залата няма човек, изпълняващ подобна длъжност с тежестите.

Момичета, обикновено не се превивате под тежестта на 10-20 килограма дрешки от мола, но диск със същото тегло ви се струва твърде много? Хайде малко по-сериозно, а?

707322inm.comРъмженето срещу огледалото - вкъщи!Огледалце, огледалце,...

... кой има най-добра техника на света? Да, да, за това са огледалата във фитнесите – за да следиш за правилното и безопасно изпълнение на различните упражнения. Да позираш, показвайки наченки на коремна преса и бицепс, и да ръмжиш насреща си е удачно изпълнение... у дома. О, и, момичета, слагайте си гланц за устни в съблекалнята, тоалетната или най-добре – след тренировка.

Синя зона, зелена зона

Може би някой си мисли, че уредите в залите са нахвърляни просто ей така, но това съвсем не е вярно. Има определена логика при подреждането им и разделение на зони: зона със свободни тежести, с уреди за крака, с мултифункционални уреди (гладиатори), кардио зона и т.н.

Да сложиш постелка и да правиш коремни преси до поставка за лостове е не само неуместно, а и откровено опасно. А, да, и онова пространство между зоните е за преминаване, не за размахване на крайници с цел загрявка.

Дъра-бъра, 100 чадъра

Защо смяташ, че някой в залата се интересува от тясната пола на новата колежка, която прави дефилета на мъжете в офиса ти, или как оная отрепка Пешо те прецака с едни кинти? Телефонните разговори не случайно са лични – добре е да ги провеждаш на по-уединено място. Или поне без да крещиш в слушалката...

707321inm.comПозирането за снимки, докато другите тренират, също се брои за досадно и нетолерантноСподеляй

Да имаш собствен фитнес кът вкъщи е чудесна привилегия, но в залата не притежаваш ексклузивни права върху нито един уред или тежест. Окупирането на лежанката за 12 серии, плюс минус още 3, някак си е неприемливо. Същото важи с пълна сила, ако правиш 3 серии, но почиваш по 10 минути между тях. А, да, особено ако през тези 10 минути си седиш на съответния уред и четеш списание, цъкаш си на телефона или гледаш последния клип на Дженифър Лопез по телевизията...

И, момчета, малко е кофти, че симпатичното миньонче не може да клекне със 150 килограма, обаче ако трябва да чака всички ви да приключите със силовото си дефиле, ще трябва да дойде да тренира след Нова година, така че бъдете малко по-толерантни :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май