Все пак дамите са различни!

Специфики на женското трениране
Все пак дамите са различни!

Докато много от общите тренировъчните принципи са приложими както за мъже, така и за жени, има някои различия, които не бива да пренебрегваме. Те не са драстични и смеем да твърдим, че всяка дама би постигнала чудесни резултати, следвайки която и да е "мъжка" тренировъчна програма. Дължат се преди всичко на обстоятелството, че като цяло нежният пол има по-малко мускулна маса и е относително по-слаб физически. Поради тази причина, при равни други условия, натоварването при една жена е по-малко, отколкото при един мъж, от което следва, че:

 

Жените постигат по-добри резултати с малко повече повторения в серия. Когато говорим за натрупване на мускулна маса, за голяма част от мъжете диапазонът 5–10 повторения е достатъчен. За разлика от тях, при жените този диапазон е по-скоро 8–15 повторения до отказ или близо до отказа. По същия начин, ако един мъж покачва максималната сила с 1–3 повторения, често за половинката му би било по-удачно да се спре на вариант 3–5.

 

Жените толерират малко по-висок тренировъчен обем. Тоест, имат нужда от по-голям общ брой повторения, за да се натоварят "мъжки". Ако стандартно една солидна тренировъчна сесия за господата би се състояла от общо 12–16 серии, дамите биха могли да организират тежките си занимания в 16–28 подхода в зависимост от времето, с което разполагат. Друг аспект на по-високия обем е чувството, с което жените обичат да приключват тренировката си. Много често те се проявяват като по-големите мазохисти и не смятат, че са свършили добра работа, докато не ги изнесат на ръце от залата.

 

Жените имат нужда от по-кратки почивки между сериите. По-малкото мускулна маса и упражняването на по-малко сила в тренировката им позволява да се възстановяват много по-бързо. Стандартно, ако на един мъж му трябват поне 3–4 минути, за да се съвземе от брутално тежка десятка клекове, дамите биха подскачали с нетърпение около стойката още преди да е изтекла втората минута. Повечето от тези, които копират едно към едно тренировките на мъжкия пол, много скоро започват да използват предписаните периоди за почивка, за да отскочат до магазина и да се чуят с приятелки.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май