Баланс за вас

Защо е важен и как да го тренираме
Баланс за вас

Всяко физическо взаимодействие, което осъществявате със заобикалящата ви среда, се дължи на чудесното свойство на тялото ви да може разни неща. Ето защо, пишейки, ние се стремим да разглеждаме тренировките не само като средство за подобряване на външния вид, но и като начин за развитие на тези ключови за качеството ни на живот умения. Едно от тях обаче сякаш винаги остава в сянката на далеч по-интересни функции на двигателния апарат като силата, бързината, мощността, издръжливостта и гъвкавостта. Това е балансът.

В качеството си на физически активни хора, ние се стремим да прекарваме колкото се може повече време в движение. Благодарение на тези си усилия, съзнателно или не, през голямата част от това време сме на един крак. Представете си дейности като ходенето и тичането, например. Дали ще бъдем силни, бързи, мощни, издръжливи и т.н., докато сме на един крак, зависи изключително много от способността ни да пазим равновесие.

inm.comОт нея до голяма степен се определя и нашата безопасност. Ако се опитате да си представите как възникват повечето контузии, най-вероятно ще стигнете до заключението, че това става внезапно, при взаимодействието ни със сила, за която не сме били подготвени. Тук най-пресен пример бихме могли да дадем с неотдавнашните поледици по улиците, които костваха не едно и две изкълчвания и счупвания на по-невнимателните (но и по-неуравновесените) от нас. Това умение е важно и от гледна точка на правилната стойка – немалко изкривявания възникват вследствие на нарушен баланс (самостоятелно или в комбинация с други фактори) или пък се дължат на друго, но не могат да бъдат отстранени преди да бъде възстановено равновесието на пациента.

Тренировки за баланс се използват и при третирането на деца с увреждания във вътрешното ухо (вестибуларен апарат), хронични травми в коленете, възрастни хора с атаксия, при болки в кръста и дори във врата. В контекста на контузиите, изключително любопитна е сравнително новата парадигма в рехабилитацията на изкълчени глезени. Доскоро се считаше, че основният проблем с това състояние е травматизирането на сухожилията. Подходът за справянето с него се състоеше най-вече в обездвижване на глезена и препоръка за почивка до пълното отминаване на симптомите. Интересното обаче е, че възникнало веднъж, изкълчването е много по-вероятно да се повтори в бъдеще – при това не е задължително да е на същия крак. Новият поглед върху тази травма включва в уравнението и неговият ефект върху централната нервна система. Работата е там, че както всяка друга става, така и глезенът е изключително богат на нервни рецептори. Когато неговото сухожилие бъде увредено, това намира отражение и върху разположените по него "сензори". Поради тази причина мозъкът ни спира да получава адекватни сигнали за позицията на глезена и стъпалото спрямо земната повърхност. Това се нарича нарушена проприоцепция и означава, че човек става по-нестабилен и податлив на падания и последващи контузии. Тя може да бъде с различна продължителност, като при някои хора остава доживот. Учените нямат категорично обяснение за тези вариации, но голяма част от тях са уверени, че тренировките по баланс могат да нормализират функциите на неврорецепторите.

inm.comГотиното на тези тренировки е, че не изискват специализирано оборудване и могат да бъдат осъществявани практически навсякъде. За целта е най-добре да отидете на място, където ще има за какво да се хванете, ако нещата тръгнат на зле. Рамката на произволна врата е чудесно пригодена за тази цел. Просто застанете по средата на очертанията й, погледнете право напред и отлепете единия си крак от земята. Опитайте се да "сграбчите" земята с пръстите на опорния си крайник и да издържите в това положение поне 30 секунди.

Когато серии от по минута започнат да ви се струват лесни, започнете да правите упражнението с кръстосани на гърдите ръце. Следващата стъпка от прогресията е да затворите очи и отново да се стремите към минимум от 30 секунди. Овладеете ли и тази фаза, значи е време да преместите действието на нестабилна повърхност от сорта на възглавница, поставена на земята или легло. Едва ли е необходимо да споменаваме, че трябва да тренирате по този начин и двата си крака, като препоръчителната честота е два пъти дневно.

Добър вариант за напреднали е и миенето на зъби на един крак, тъй като то вкарва допълнително движение в картинката. Естествено, гледайте на този етап да сте достатъчно уверени в рефлексите си и подът на банята да е порядъчно сух.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май