Амбициозни мъже, непохватни жени и разни контузии...

Всеки си пати от акъла, но по различен начин :)
Амбициозни мъже, непохватни жени и разни контузии...

Ако някога сте влизали във фитнес или пък сте попадали на едно от "онези" клипчета, би трябвало да знаете, че тренировките са проста работа, но не са за прости хора. Не бих искал да оставате с впечатлението, че пиша настоящите редове със самочувствието на непрост човек. Всъщност, всичките ми тренировъчни контузии са били следствие от поведение, което бихме могли да опишем като "тъпанарско".

Тъй като съм убеден, че жените в доста отношения са по-разумният пол, досега не се бях замислял, че те също правят глупости в залата. И то ги правят също толкова често, колкото нас, само че по различен начин. Така поне свидетелства едно изследване на учени от медицинския център към Детската болница в Синсинати, които анализират и обобщават данните за 3 713 пациенти с тренировъчни злополуки на възраст между 14 и 30 г. В това число влизат 3 102 мъже и едва 611 жени, но изследователският екип коментира, че това не се дължи на по-ниската честота на контузиите, а на по-малкия брой трениращи дами въобще.

Ето тук става интересно, защото разбираме, че мъжките наранявания могат да бъдат отдадени най-вече на престараване, в резултат от което са възникнали най-различни разтежения и изкълчвания. Сред жените пък са по-характерни т.нар. инцидентни контузии поради неправилно или невнимателно боравене с тренировъчното оборудване.

inm.comСпоред други данни, обобщени от Американската комисия по безопасност на продуктите, най-честите злополуки, случващи се във фитнесите въобще, са усукване на глезена и разбиване на брадата, вследствие от препъване на бягаща пътека, наранявания на главата след падане от фитнес топка и изкълчване на глезена при скачане на въже. И все пак трябва да имате предвид, че това е Америка, нали...

Иначе, най-често контузваната област е торсът както при мъжете (36,9% от случаите), така и при жените (27,4%). Господата травмират горната част от тялото си значително по-често, в това число главата (7,4% мъже и 6,2% жени), длани и пръсти (19,9% м. и 16,3% ж.) и ръце (19,5% м. и 17,2% ж.). За сметка на това при дамите повече страдат краката (5,7% ж. и 3,8% м.) и стъпалата (26,5% ж. и 12% м.). Тук коментарът на учените отново е в контекста на непохватността и намеква,че нежният пол е много по-склонен да изпуска тежести по долните си крайници.

В заключение можем да кажем, че мъжете са склонни се изхвърлят, докато жените често си нямат ни най-малка представа какво правят в залата. Можем, също така, да изгледаме едно от "онези" клипчета и то не толкова, за да се посмеем, колкото да видим как никога, ама никога да не постъпваме със себе си. Предупреждавам, че някои от кадрите в него са срамни и болезнени.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май