7 много важни фитнес принципа

...които могат да осмислят тренировката ви
7 много важни фитнес принципа

Ако всеки път, когато в интернет се появяваше дискусия относно най-добрата тренировъчна програма, получавахме по 1 стотинка, сега щяхме да пишем този материал от двореца Ла Лома.

Истината е, че няма такова понятие като "най-добра" програма. Всичко е строго индивидуално и зависи от конкретния човек и целите, които той преследва, тренирайки. Това не означава, че някои програми не са по-подходящи от други, естествено. И е добре, че има начини за оценка на това дали ви отиват или не. Тези начини се базират на 7 фундаментални тренировъчни принципа, които не са измислени от нас, а са плод на научни и полеви наблюдения в рамките на последните 60, че и повече, години:

  1. Прогресивно натоварване. Идеята е, че ако искате да станете по-добри в нещо, трябва да се стремите да надхвърляте предходните си постижения. С други думи, да увеличавате тренировъчния стрес с времето. Това означава по-голяма тежест, по-голям общ брой повторения, по-кратки почивки и т.н.

  2. Свръхкомпенсация. Този принцип върви ръка за ръка с предходния и е основан на факта, че тялото не обича трудности. И когато го подложим на стрес, то ще се "свръхвъзстанови", за да е в състояние да преодолее този стрес с по-голяма лекота следващия път. Нека приемем, че можете да клекнете най-много със 100 килограма. Отивате в залата и го раздавате смело, като правите серии от по 3 повторения с 90 кг. Тялото ви решава, че се опитвате да го убиете и за да саботира усилията ви, повишава максималната ви сила на клек с 2 кг. Ето как следващия път, когато решите да клякате с 90 кг, те няма да са 90% от максималните ви възможности, ами 88%. Което автоматично означава по-малко ужас за господин/госпожица/госпожа Тяло.

  3. Употреба. Просто, но много важно правило, което гласи, че ако искаме да запазим постигнатите качества и умения (мускули, сила, бързина, техничност), би било добра идея да продължим да ги тренираме. За две години може и да не забравите как се кара колело, но със сигурност ще забравите как се кляка правилно със 100 кг на гърба.

  4. Специфичност. Което ще рече, че всички качества и умения, за които споменахме по-горе, са строго специфични. Ако искате да сте издръжлив бегач, е по-добре да тичате, отколкото да карате колело. Ако искате да сте максимално силни, е добра идея да вдигате максимално тежко спрямо възможностите си и да спрете да се вълнувате от обиколката на бицепсите си. Накратко – каквото сеете, това ще жънете.

  5. Специфична адаптация. Специфичност в контекста на промените, които възникват в опорно-двигателния апарат и останалите физиологични системи в тялото като резултат от тренировката. Идеята отново е, че тялото ви ще научи точно това, в  което го обучавате. Не можете да станете бързи и експлозивни, ако вдигате тежести с бавно темпо. Няма как да бъдете издръжливи, ако най-дългата ви серия нещо-си трае 10 секунди.

  6. Генерална адаптация. Организмът ни реагира на стрес (тренировка) в три последователни фази. Първата може да оприличим на режим "Тревога!", когато тялото е в шок и възможностите му спадат за кратък период от време. По време на втората фаза то вече противодейства на стреса и се адаптира към него. Ако прекалим с дозите стрес обаче, има много голяма вероятност да надхвърлим способността си за противодействие и това ще доведе до претрениране. Иначе казано, добрата програма винаги трябва да предвижда разтоварващи периоди, през които организмът да може да се съвземе от шока и да свръхкомпенсира.

  7. Индивидуални особености. Което ни връща към добрата стара песен, в която се пее, че всички сме различни и реагираме по различен начин на тренировките. Един от нас може да тренира с тежести в схема 3 серии по 8 повторения и да постигне приблизително същите резултати, които друг е постигнал с 8 серии по 3 повторения. Тук идва другата песен, в която се казваше, че за да можете да разпознаете наистина добрата програма, трябва да познавате себе си.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май