Треньорът на машините: Юлиян Тодоров

Разговор с организатора на първото кросфит състезание у нас
Треньорът на машините: Юлиян Тодоров

Новината за първото кросфит състезание в България определено беше изненада. "Битката на машините", както Киро вече писа, ще се вихри в събота, 1 декември, в залата за вдигане на щанги на стадион "Славия". Голямото мерене на атлетизъм и физически качества ще започне в 9 сутринта, а виновник за него е Юлиян Тодоров.

Юли, както го наричат всички, е един от няколкото сертифицирани кросфит инструктури у нас и персонален треньор със сериозен опит. Повече за него можете да прочетете в блога му, ето тук.

От една година има собствена зала и по случай първия й рожден ден решава да организира кросфит състезание. И въпреки че някои от школите не се включиха, участие в начинанието са заявили над 50 човека, което си е сериозно постижение. Освен това интересът е толкова голям, че надпреварата ще бъде изнесена в по-голяма от неговата зала.

Съвсем естествено, на мен много ми се прииска да се запозная лично с Юли и за целта отидох в "ЗаWODа за машини". Тъй като малкото кросфитъри, които познавам, се държат почти като сектанти, очаквах да срещна човек, който от първата секунда ще започне разпалено да ме убеждава в свръхестествените достойнства на кросфит...

Нищо подобно! Юли е от онези хора, които не спират да разширяват кръгозора си и да експериментират в името на доброто здраве и визия. С течение на времето това го е научило да подбира внимателно различни тренировъчни методи и да използва най-доброто от спортове като гимнастика, лека и тежка атлетика, културизъм и др., впоследствие – и от кросфит.

369c9f69-ff01-2ebb-c67a-45134c0cf30cРадила Радилова/ FitWell.bgМултифункционална "клетка". Позволява изпълнение на различни движенияТова обаче не е всичко. Като дипломиран инженер, е проектирал част от оборудването в залата си, което е изработено по поръчка. Уредите не са лъскави и футуристични, но пък са супер функционални и качествени. Обеща да ми покаже предназначението им скоро, а аз няма да пропусна да му напомня ;)

Е, време е за кратко запознанство с Юли...

Не криеш увлечението си по всякакви спортове, но как научи за кросфит и какво те заинтригува в него?

Преди доста години още първият ми досег с интернет бе ориентиран към търсене на информация за тренировки и тренировъчни методики. С течение на времето все по-често попадах на думичката "кросфит", което ме отведе и до официалния кросфит сайт.

Заинтригува ме, тъй като и в моите тренировки ползвах подобно нещо – съчетаване на методи от леката и тежката атлетика, гимнастиката и т.н., които, обаче, аз комбинирах и с типичните културистични тренировки за фигура.

Имаш сертификат за кросфит инструктор. Как се сдоби с него?

На специален курс, организират се такива постоянно. В САЩ - много начесто, в Европа доста по-рядко и на малко места. Курсовете могат да се провеждат единствено в сертифицирани зали, а такива има само на определени места: в Лондон, Виена, Базел, Милано, в няколко точки на Скандинавския и на Иберийския полуостров.

Таксата за курса е 1000 долара, еднократно, а таксата за сертифициране на зала е годишна и е в размер на 3000 долара.

8e1a1db6-3445-dfcd-f178-a22d10579e04Радила Радилова/ FitWell.bgСпоред теб, кои са големите предимства на кросфита във физически аспект?

Развива те всестранно на едно по-високо от средното ниво, като не изоставяш повечето физически качества за сметка на "извисяването" на едно или няколко нужни ти за конкретна спортна дисциплина. Например да си много силен, но за сметка на това да си станал по-бавен, некоординиран и т.н.

А кои са недостатъците на този тип тренировки?

Ако имаш потенциал за определена спортна дисциплина не го развиваш до краен предел, защото работиш в комплект за развитието и на останалите атлетически качества.

Известен си с това, че обединяваш спортуващите – правиш тренировки на открито, лагери (бууткемпове), имаш и собствена зала. В същото време не търсиш финансова изгода на всяка цена, напротив – влагаш лични средства, сам търсиш спонсори. Какво те мотивира?

"Когато обичаш нещо нямаш нужда от мотивация". Това са думи на Серж Нюмбре, културист от старата школа, когато, освен да помпат мускулите си, са тренирали и гимнастика, силов трибой и вдигане на тежести. Аз правя каквото обичам, а това е достатъчно мотивиращо. За мен е по-важно, че имам възможността да предавам придобитите познания, и съм щастлив всеки път, когато с моя помощ някой се приобщи в братството на трениращите или направи крачка напред към постигане на целите си.

Кросфит е все по-популярен и в България и има своите сериозни последователи. Но, както навсякъде по света, така и у нас има различни школи, които изглежда не успяват да работят заедно в името на спорта и здравето. Как си обясняваш това явление? Как може да се промени ситуацията в полза на хората, които искат да се грижат за себе си?

Типично по български. Но ние два синода имаме, а щом най-близките до Бога се делят, какво остава за нас, "простосмъртните"? Затова и не се наемам да коментирам разделението в средите. Вместо това правя каквото мога за обединението на занимаващите се с кросфит в България. Състезанието е поредната ми крачка в тази посока. Някои откликнаха, други – не.

48598254-3a94-d25b-4dbc-a193a848b492Радила Радилова/ FitWell.bgМашина за обратни екстензии (Reverse Hyper)Залата ти става на една година, но отдавна провеждаш тренировки под една или друга форма. Голяма част от оборудването, което използваш, е правено по твои проекти. Как се роди идеята за това?

Спортът е страстта ми и искам да осигуря колкото се може по-добри условия за трениране, но нямам финансовата възможност да купувам всичко нужно. И тъй като по образование съм инженер, ми остава само едно - да ме споходи музата за направата на поредния уред.

Какви хора тренират при теб? Има ли деца?

Има от двата пола и от всички възрасти – от ученици до хора с дълги години работен стаж зад гърба си. Както и от начинаещи, правещи първите тренировки в живота си до бивши и настоящи спортисти. Колкото до децата – за да се занимаваш с тях, трябва специално образование, дори в кросфит се организират отделно курсове за работа с деца. Затова, засега, тренирам само племенничките си :)

Разкажи накратко ти самият как тренираш...

Не робувам на точно определени схеми, тъй като тренирам, за да поддържам атлетично тяло и за удоволствие, вместо да гоня поставянето на световни рекорди.

Какво да очакваме от състезанието на първи декември?

Машините ще въстанат и ще въдворят новия световен ред! :)
Кросфит ни подготвя за неочакваното, затова няма да ви издам какво да очаквате...
А аз лично очаквам състезанието да спомогне за популяризиране на кросфита в страната.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април