Чудните патагонски красоти

Височинно-равнинни, степно-океански, сурово-живописни!
Чудните патагонски красоти

Чували ли сте израза: "Нищо не мога да разчета – това е написано на патагонски!" Благодарение на подобни недоволни възклицания в детските си години вярвах, че Патагония е несъществуващо място, чиито несъществуващ език служи за описателно нарицание на изключително нечетливи почерци. В училище обаче разбрах, че мястото е съвсем реално и дори се отличава със страхотна красота.

Патагония е област, разположена в Южна Америка. Територията й се поделя от Аржентина и Чили, като значително по-голяма част попада в първата страна. Ако някога имате щастието да направите обиколка тук, дъхът ви ще се затаи от разнообразния и живописен релеф, включващ планинската верига Анди, ледникови долини, фиорди със стръмни склонове, безкрайни равнини, тичащата към Атлантическия океан река Колорадо и архипелага Огнена земя...

Името на областта идва от думата, с който португалският изследовател Магелан назовава завареното население: "патагон" по името на митичните гиганти. Пътешественикът мислел, че местните хора, притежаващи среден ръст около 180 см, били великани, особено на фона на тогавашните испанци, чиито среден ръст бил едва около 155 см. Съществува версия, че хората, видени от Магелан, били представители на племето теуелче.

89ce5a1c-d468-886c-5c8b-c0e7412fed91Wikimedia Commons/Lyon Nooperation10Езерото Науел Уапи, северна Патагония

Ако все пак сте виждали снимки от Патагония, на някоя от тях със сигурност са се мъдрели овце. В мястото, за което говорим, последните наброяват милиони и представляват неделима част от поминъка на местното население. То пък възлиза едва на два милиона, обитаващи близо милион и половина квадратни километра площ... Причина за рядката населеност на района, както можете да се досетите, са суровите климатични условия. Характерен за тези места, например, е неудържимо силният и хаплив вятър.

Овцете далеч не са единственото съкровище на чудната земя: тук природата е завещала още богати залежи от природни изкопаеми и горива като въглища, злато, желязна руда, олово, злато, нефт, природен газ и други. В последните години пък туризмът се развива и довежда все повече и повече авантюристи, жадни да зърнат с очите си сравнително пустите, но величествени патагонски територии.

В Патагония можете да посетите и голям брой национални природни паркове, където да наблюдавате местните растителни и животински видове в естествената им среда. Някои от въпросните защитени територии са достъпни само с лодка или на кон, и то през лятото.

Когато ни се случи да наминем през Южна Америка, ще ви донесем нещо за спомен. Как ви се струва едно ръчно тъкано патагонско наметало? А може би няма да има нищо по-запомнящо се от това да видите духа на безмилостния вятър, запечатан на снимки? Такива, макар и не заснети от нас, ви предлагаме да разгледате в галерията  :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април