Чебика: сахарският оазис

Едно реално място в Тунис, което поражда много фантазии
Чебика: сахарският оазис

Няма по-магическо място от оазисите – нито насън, нито наяве. Още по-силно въздействаща сила имат върху съзнанието ни те, когато ги свързваме с някоя фантастично-епична лента като Властелинът на пръстените или Междузвездни войни, например. Мястото, за което ще ви разкажем днес, е именно такова. Разтворете широко очи, защото ви представяме... оазис Чебика!

Той носи същото име като близкото до него градче в югозападната част на Тунис и се намира само на няколко километра от границата с Алжир. Искрящите синьо-зелени води на водопадите в оазиса се крият на 640 км в пустинята Сахара, но това представлява едва половин час път, стига да потеглите от град Чебика.

На юг от прекрасния оазис пък се намира прословутото солено езеро Шот ел-Джерид, което се простира от Тунийско-Алжирската граница чак до Средиземно море. Райските водоскоци на Чебика са заобиколени от пясъчно жълти планини със сухи скалисти върхове, от които се открива спираща дъха гледка към райското кътче, пустинята и миниатюрното едноименно селище.

И въпреки че оазисът стои сгушен в прегръдките на пустинни планини, той е толкова пряко изложен на слънцето, че се слави още с прозвището Замък на слънцето.

Оазис Чебикаwww.facebook.com/voda В Чебика можете да видите: интересни скални образувания, водопадите, които споменахме, и стръмен тесен пролом, образуван от водоем. Последният някога прорязал планините и изваял формите, които могат да бъдат видени днес. За съжаление, сега от този воден източник е останало единствено дребно изворче.

Проломът е специално терасиран, за да се улесни достъпа до скалите и пещерите около оазиса. Край последния е направена и пътечка, по която посетителите могат да се спуснат до басейн с лазурни води и водопад, чиито каскади се спускат към малък живописен поток. Насред Замъка на слънцето ще се натъкнете и на много палмови дървета. Те хвърлят сянка върху пътеките, които ту се възвишават, ту се спускат, водейки из лабиринта на оазиса.

От селището до мястото, за което говорим, може да се стигне с автомобил, но по-сигурен вариант остава джипът, за който, както знаем, почти няма непреодолими маршрути. Днес от стария град Чебика са останали само развалини. Оцелелите стени, направени от тухли и пръст, са типични за сахарската архитектура в региона. За най-голямо съжаление, селището е напълно обезлюдено.

Но новопостроеното градче Чебика в близост до оазиса е малко по-оживено и разполага с магазини, откъдето можете да си купите местни сувенири, килими и други стоки със сантиментално-практичен характер. Освен тези възможности за бърза търговия обаче, местните (едва няколкостотин на брой) не са заложили кой знае колко на туристическите атракции. Все пак, има къде да се хапне, да се пие кафе и са изградени хотели, в които да се отседне за няколко нощи. Това не е никак малко насред пустинята, нали?

Като за финал, ще ви разкрием и още един местен факт: оазисът носи името на познатия на всички ни герой Чобака от неслучайно споменатия по-горе филм Междузвездни войни. Защото не къде да е, а точно в района на Чебика се разиграват някои сцени от Нова надежда – четвъртата част на едноименната фантастична сага.

За да разнесем славата на кътчето още малко, ще споменем, че кадри от култовия филм Английският пациент също са заснети тук. Защо ли тъкмо това място е било избрано за съучастник на тези титанични сюжети в съвременното кино, можем само да предполагаме. Или направо да разгадаем, като си спретнем една екскурзийка до Тунис и Чобака... ъ, пардон – Чебика. Повече гледки оттам вижте в галерията :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май