По улиците на Барселона. Част 1

Едно изключително преживяване в перлата на Каталуня
По улиците на Барселона. Част 1

Барселона... всеки път, когато я спомена, изпадам сякаш в сладка нега. Обземат ме смесени чувства – малко носталгия, мирис на море, калмари, жажда, залези и любов. Любов към този вдъхновяващ и буден град. А за да стартираме подобаващо седмицата, нека заедно се гмурнем в коктейла от испански красоти, който специално компилирах за вас. Enjoy! :)

Повярвайте ми, столицата на Каталуня не може да се обърка с нито един друг град. От една страна - невероятна архитектура, която не подлежи на описание, а от друга - модерен морски град с много, много слънце. Вечер улиците на града се пълнят с хора, които се разхождат до малките часове на нощта. Навсякъде има оживени барове, клубове, както и типични средиземноморски ресторантчета, в които качеството на храната и обслужването са от първостепенно значение. Може би вече разбирате защо градът целогодишно привлича хиляди туристи от цял свят.

Морското градче е разположено на малка територия. Това, което прави огромно впечатление при първата среща с него, е интелигентното запълване на всеки квадратен метър земя. Повечето улици се пресичат под прав ъгъл, а сградите на всяко кръстовище са отрязани под 45 градуса. Три пъти "оле" за това добро и просто решение, което позволява лесно ориентиране, намалява пътните инциденти и открива място както за паркиране, така и за снимки! :)

Изумително чистият град е известен със сградите си, чиито фасади са оцветени и украсени напълно различно. Между жилищните блокчета пък винаги ще намерите добре поддържани, зелени градинки с пейки и портокалови дръвчета. Типична картинка за Барселона са и слънчевите кокетни балкони с парапети от ковано желязо, между които надничат пъстроцветни растения. Множество други феноменални образци на архитектурата в готически и Ар нуво (модернистичен) стил са разпръснати из целия град, носейки му славата на авангардна столица на дизайна в Испания. Вероятно самите вие сте чували, че наричат Барселона "градът на Гауди". Това е така заради многобройните шедьоври на испанския архитект Антони Гауди, които могат да бъдат разпознати по улиците на града. Великолепните творения, освен че са се превърнали в отличителен белег на каталунската област, са обявени от ЮНЕСКО и за Световно културно наследство.

Най-пищното творение на Антони Гауди в Барселона е катедралата "Sagrada Família", в превод "Светото Семейство". Гауди изготвя проекта си още през 1882 година, но и до днес катедралата не е напълно завършена, тъй като строителните дейности са спонсорирани изцяло от частни дарения. Погледната отдалеч, фасадата на "Саграда Фамилия" няма как да не ви заприлича на пясъчен замък - точно такъв, какъвто строят децата на плажа. :) Безспорното достойнство на катедралата обаче са осемте ѝ вретеновидни кули, от които само първата е завършена по времето на Гауди. По план, масивната римокатолическа църква трябва да има 18 кули – 12, символизиращи Светите апостоли, 4 – евангелистите, 1 – Дева Мария и най-високата от всички – Иисус Христос. Върховете на евангелистките кули ще бъдат богато украсени с традиционни символи, като на върха на Христовата кула ще се издига огромен кръст и така височината ѝ ще достига цели 170 метра. Когато сте в Испания, непременно включете величествената испанска катедрала в списъка си със забележителности за посещаване и няма да съжалявате.

Един от приятните начини да стигнете до всяка точка в Барселона, изненадващо или не, се оказва доброто старо колоездене. За мен Барселона определено е на първо място в класацията "Bicycle Friendly Cities”, където обаче е класирана чак десета... Съветът ми е: отидете, вижте, покорете и се убедете сами! Градът наистина предлага най-доброто за колоездачите – перфектно маркирани велоалеи, цветни обозначения и велосипеди под наем до всяка голяма спирка в града. "А някой кара колело...", нали така се пееше? Да, тук важи с пълна сила. Какво повече ни трябва?

Друго за начините на придвижване, което е добре да знаете: Ако стъпвате в града за първи път, а не сте се възползвали от услугите на rent a car (автомобили под наем, които може да вземете от специалните фирми още на летището), то метрото в Барселона ще ви се стори доста объркано. Шестте му линии може да разпознаете по различния цвят, с който са означени на картите. Веднъж стигнете ли до центъра обаче, няма да имате проблеми с транспорта. За обиколки в Барселона добър вариант са трамваите, автобусите и нощните такива. Също както при метрото има разнообразни възможности за карти и комбинирани пътувания. Цената на билет за пътуване и при трите вида транспорт е около 1,50 евро.

Пеша или не, стигаме до любимата ми част от града – красивата, дълга около три километра плажна алея с палми. Именно там, обещавам, ще изживеете едно непознато досега спокойствие на духа.

В този район се намират също паметникът на Колумб, Аквариумът, въжената линия между Сан Себастиян и Мирамар, Олимпийското пристанище, а също и рибарският квартал Барселонета, където може да се хапнат вкусни морски деликатеси. В пристанището акостират както стотици съвременни яхти и кораби, така и стари реконструирани галери. Разходката с корабче дава вдъхновяващ и интересен поглед към града от морето. Ако пък сте любители на водните спортове, това е мястото за вас. Големи пенливи вълни, разбиващи в брега, очакват своите сърфисти, за да им предложат поредната доза екстремизъм. Дали заради морския бриз и финия пясък или заради ведрите, приятно загорели от слънцето хора, това място действа вълшебно.

Истина е – каталунците, и въобще испанците, са изключително топли и сърдечни хора. Ако имате затруднения в ориентирането и се обърнете към местен жител за помощ, не се изненадвайте, ако той направо ви заведе до търсеното от вас място. Такива са съвременните иберийци – горещи, шумни, добронамерени, гостоприемни и открити.

Трудно ми е да не определям Барселона като райско кътче, след като веднъж вече изживях магията на този град, срещнах темперамента на хората му, говорих езика и опитах храната. Трудно би било и за вас. Сигурна съм, че един ден отново ще се върна там, за да се срещна с новите и непознати измерения на града, защото той предлага повече, отколкото някой може да си представи. От просто цветове и нюанси, през музика, танци и фриволност, до влюбване в света отново. Една жива палитра от емоции, които те карат да настръхваш пак, и пак, и пак...

Ако поне мъничко възбудих апетита ви за покоряване на непознати земи и срещата с Барселона ви е харесала, то надникнете и в галерията. Там има още какво да се види от града на портокаловите дръвчета.

Очаквайте продължение! ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май