Отпуск идеи: Велико Търново

За една историческа ваканция
Отпуск идеи: Велико Търново

41 градуса и половина! Наистина високи бяха температурите, измерени през този уикенд във Велико Търново. Отвсякъде погледнато, предстои да си говорим за една наистина гореща дестинация. И то каква :)

Истината е, че по това време на годината и въпреки жегата, някогашната българска столица е буквално претъпкана от туристи. Причините са много, но веднага може да посочим две от тях: третото издание на "Дикси-Джаз фест" и "14-тия Международен фолклорен танцов фестивал".

Първото събитие събра компания от най-върлите почитатели на джаза и приключи в събота с невероятен концерт на Белослава. Официалният старт на второто обаче бе поставен същата вечер. С две думи: получи се приятно застъпване и нещата се наредиха перфектно за искрено жадните фест ентусиасти.

Така че през тази седмица (до 23 юли) във Велико Търново всяка вечер предстои екзотична фиеста, в която ще се включат танцовите ансамбли на няколко нации, между които Мексико, Русия, Ирландия, Колумбия и други.


Както може да се досетите обаче, крепостта Царевец все пак е основната забележителност, която превръща възрожденския град в любима туристическа дестинация на много хора. Обаче, никак не ви съветваме да разглеждате културното наследство на България в най-големия пек. Защото жегата горе е наистина непоносима и слънчевото изгаряне ви е безкрайно гарантирано.

Ако искате да потънете в тайните на миналото, по-добре го направете рано сутрин, към 9 часа. Или просто се насладете на страхотното шоу "Звук и светлина", което е твърде вероятно да организират във ваша чест :) Или поне по желание на някоя група от винаги любопитни британски туристи.

Иначе може да се спасите от горещината, като се скриете в някое от многобройните симпатични, прохладни кафенета в града. Повечето от тях разполагат с работещ на макс климатик и с разнообразно меню от ледени напитки. И с лимонада!

Добър резервен вариант: Образователно студено е и в музея "Възраждане и учредително събрание", на 2 минути път от Царевец :) Тук грижовно се пазят стари снимки, документи и свидетелства за невероятното миналото на Велико Търново в периода 15-19 век. На първия етаж в музея ще откриете и богата изложба от причудливи мерки и теглилки на повече от хиляди години.

Искате още прохладни изложби? Няма проблем. Утре (19 юли) в галерията на огромния хан "Хаджи Николи", проектиран от Кольо Фичето, ще бъде официално открита изложба на световно признатия Христо Явашев – Кристо. Ценителите на съвременното изкуство ще могат да видят близо 30 оригинални постера от художника, запечатали мащабните му художествени инсталации и творби от годините му в България. Яко, нали?


Във въпросната галерия все още могат да бъде разгледана и ценна колекция от уникални тракийски съкровища, както и старинни икони.

А когато ви писне от култура и ви се стори, че е дошло подходящо време за вечеря, може да хапнете в някоя от пръснатите в центъра механи, ресторанти и пицарии. Храната в повечето от тях е добре приготвена, сервирана с "уважение" и на прилични цени.


А сега е ваш ред: кога бяхте във Велико Търново за последно? И какви идеи за отпускаркси преживявания може да ни предложите? 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 21.01.2012 | 22:22
    AMI NIAMAM KIRILICIA, INA4E BIH PRE UNI 2011G, I CENITE DA HAPNE6 HI4 NE BIAHA PRILI4NI V SRAVNENIE S PLOVDIVSKITE ZAVEDENIA NA TOVA NIVO, PI6A VI OT ITALIA I NIAMAM KIRILICIA I PITAM KAK ISKAYTE KIRILICA KATO NE MI E INSTALIRANA TUK NE MOGAT, I SME MNOGO HORATA S TOZI PROBLEM DA GO KAJEM, I ZA TOVA NIAMAME DUMATA?????

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април