Необикновените спортни съоръжения 3

„Кариерата“ - португалският стадион сред скалите
Необикновените спортни съоръжения 3

Градският стадион в Брага (Estádio Municipal de Braga), Португалия, е футболно игрище, което буквално се е сляло с природата. То е изградено върху един от склоновете на планината Монте Кастро, а тялото му се врязва директно в скалите.

Игрището е построено през 2003 г. специално за Европейското първенство по футбол, което се проведе година по-късно. Дизайнът е дело на местния архитект с необикновени творения по цял свят – Едуарду Соуту де Моура.

След лисабонския Estádio da Luz, гордостта на Брага е най-скъпото игрище, построено специално за Европейското по футбол от 2004 г. Неговата крайна цена скача до висините заради средствата, които отиват за взривяването на съществуваща огромна гранитна скала в центъра на строителния обект.

Вложените пари обаче очевидно не са отишли на вятъра. Завършеният проект печели две архитектурни награди – Прицкер за автора Едуарду Моура и приз от Музея за архитектура и дизайн в Чикаго – за модерен дизайн в глобален мащаб. УЕФА пък определя стадиона като най-интересното творение в сферата на спортните съоръжения. Понастоящем стадионът е мястото за тренировки на местния футболен отбор Спортинг.

"Кариерата" печели своето име не само, защото буквално опира в скалите. Той е издигнат на територията на каменна кариера, която по време на строителните работи вече е била извън експлоатация.

Игрището разполага с общо две трибуни, разположени в срещуположните краища. От покривите на двете трибуни пък са прокарани стоманени връзки. Те са монтирани, за да може конструкцията да наподобява мостовете, строени някога от древните инки.

Въпреки че за разлика от други стадиони по света, на този му липсват еко елементи, не можем да отречем, че местоположението му е неотразима част от облика му на полу-природно, полу-техническо чудо.

За повече снимки на стадиона, заповядайте в галерията.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май