Мистерия: Марков кръст до Джулюница зарежда с енергия

Мистерия: Марков кръст до Джулюница зарежда с енергия

Популярността на местността Марков кръст рязко се повиши сред природолюбителите и може би съвсем скоро дестинацията ще попадне в списъка на предпочитаните не само сред българските, но и сред чуждестранните туристи. Природната забележителност се намира в района на село Джулюница по поречието на Янтра. От височината на хълма се разкрива невероятна гледка, защото тук реката прави едни от най-красивите си завои и лъкатуши между високите отвесни скали преди да се влее в Дунава.

Забуленото от предания и мистерии място се намира на 1800 метра от началото на селото, което е разположено по пътя от Ценово за Свищов. До "Марков кръст" може да се стигне не само с автомобил, трасето е подходящо и за велосипедисти, които преминават по маршрута Дунав Ултра. Може би любителите на пешеходния туризъм ще останат най-очаровани, защото продължително могат да се любуват на природните гледки.

Марков кръст придоби популярност особено през последните години. Любителите на природата идват да се порадват на необятната шир, която се разкрива, докъдето стигне погледа или просто за отдих и на барбекю сред природата. Местните хора отдавна знаят мястото и предават легендата за Дели Марко от поколение на поколение. Местността обаче беше обрасла със саморасли дървета и храсти, които скриваха от погледите истинската красота на района. Кметският наместник Стефан Анчев се нагърби с нелеката задача да разчисти местността и тя да стане популярна за краткотраен отдих.

Повеите на вятъра на талази носят легендата за подвизите на Дели Марко. С течение на времето, хората не са престанали да приписват допълнителни хвалебствия за невероятната сила и мъжество на героя. По всяка вероятност, може би в основата на преданията да лежи история, която е запазена в историческите хроники. В началото на 1598 г. 2000 конници, предвождани от Баба Новак и Дели Марко, преминали река Дунав при Никопол. Те превзели крепостта и се насочили на изток и юг в опити за освобождаването на българското население от турските поробители. Отрядите постигнали впечатляващи военни успехи. Много скоро името на Дели Марко, неговите подвизи, храброст и сила започнали да се разнасят от уста на уста.

Именно с него е свързана и легендата за кръста, издълбан в скалите. Местните хора разказват, че когато турците отвлекли млади български девойки, Дели Марко сам се впуснал в неравна борба, за да ги освободи. Битката била неравна, но юнакът надделял над противниците си. Точно тук край Джулюница по време на решаващата битка, той замахнал толкова силно с меча си, че разсякъл скалата и на нея се образувал кръст. Специалисти твърдят, че образуванието не може да е дело на човешка намеса през последните няколко века. Мястото в отвесната и надвиснала над реката скала  е недостъпно.

В района са монтирани няколко пейки за отдих и маси. Почти отвесният и висок бряг на реката е обезопасен с мантинели и оградна мрежа. За любителите на нощните приключения и преживявания  са монтирани и три силни осветителни тела, захранвани със слънчева енергия. На една от каменните площадки на висок пилон гордо се развява българския трибагреник. В района са монтирани кошчета за отпадъци, които редовно се почистват. По цялото трасе – от началото на селото до "Марков кръст" са монтирани указателни и информационни табели. "Районът постепенно ще се облагородява и ще придобие още по привлекателен вид. Ще засадим нови дървета и ще монтираме заслони. Надявам се, че направеното досега няма да запустее и в бъдеще все повече хора ще посещават това невероятно място, което зарежда с положителна енергия", не скрива част от плановете си кметският наместник.

Местните жители се надяват в близко време "Марков кръст" да се превърне в привлекателна туристическа атракция. По този начин едно малко селце по долното поречие на Янтра ще придобие популярност и в България, защото в Джулюница немалка част от имотите вече са изкупени от англичани, холандци и белгийци, привлечени от природните красоти в района.

 

Марий ПЕЙЧЕВ, с. Джулюница, Русенско

ключови думи:
Дели Марко Марков кръст

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април