Магнетично бягство: Кавала

Гръцкият град с хилядолетна история днес е тихо убежище и предлага качествен отдих
Магнетично бягство: Кавала

Най-важното

Мехмет Али е роден в Кавала и се счита за основател на династия, управлявала Египет до средата на 20 век. Той много обичал родния си град и се стараел да го облагородява постоянно. Построил лятната си резиденция (малък замък) тук и често я посещавал. Освен това се интересувал лично от развитието на имарета, който се прославил с това, че давал образование и подслон както на богати, така и на бедни хора, без оглед на тяхната религиозна принадлежност.

И до днес наследниците на Мехмет Али идват тук, за да видят от къде тръгва египетската династия.

Ако си мечтаете за почивка в някои от майските празници, но нямате възможност да я удължите чрез отпуск, имаме идея точно за вас. Разходка до съседна Гърция, и то в близката й част, а именно до Кавала, ще удовлетвори повечето ви изисквания.

Разположен е в източна Македония и е тих и спокоен, предлагайки страхотни възможности за качествен отдих. Построен е на слънчев залив и разполага с няколко малки плажове, повечето доста чисти и закътани.

Въпреки че е разположен на Егейско море, се отличава с типичната за много средиземноморски градове стъпаловидна (амфитеатрална) архитектура – на места сякаш къщите са строени една върху друга, започвайки близо до морския бряг и катерейки се нагоре по склона. Въпреки това обаче Кавала е доста зелен, а малки свежи оазиси са накацали както в по-широките централни части, така и в старата му част.

Атмосферата му е особено очарователна, тъй като могат да се усетят влияния от различни култури, както в архитектурата, така и в кухнята, в местните традиции и т.н.

Историята

Градът има наистина дълга история – открити са доказателства, че по тези земи е имало хора от праисторически времена. През 7 век пр. Хр. тогавашното градче се превръща в колония на остров Тасос, който се намира буквално отсреща, а 2 столетия по-късно вече съществува като независим град.

Поради стратегическото си местоположение, а именно – свързвайки Македония и Тракия, Кавала винаги е бил обект на интерес от страна на много завоеватели. Бил е и под българско владение на няколко пъти, макар и за кратко, по време на Второто българско царство и от началото на 20 в. до края на Втората световна война. Разбира се, градът е имал няколко имена през вековете, а от 16 в. е известен със сегашното си наименование.

Днес историческата му част (наследила древния град Пангия), която е разположена на възвишение над морето, е прилично запазена. Все още може да се види част от внушителния акведукт с 60 арки, построен през 15 в. от Сюлейман Великолепни. Той бил изграден на мястото на стара крепостна стена и, освен, че осигурявал водоснабдяването в укрепената част, служел за защитно и наблюдателно съоръжение.

Старият дворец е разположен на най-високата точка в историческия град и разкрива великолепна гледка към цялата околност. За съжаление не е останало нищо от богатата украса, използвана в миналото.

Не по-малко впечатляващ е имаретът (мюсюлмански хан), построен от основателя на египетската династия Мехмет Али. Бил използван като образователен, религиозен и благотворителен център, превръщайки се в институция.

Сградата е запазена дорбе и до днес – превърната е в луксозен 5-звезден хотел през 2001 г. Той се нарича именно Imaret и разполага с апартамент, в който цената на 1 нощувка е около 7500 евро.

Къщата, в която е роден Мехмет Али, се намира недалеч и е с типична македонска архитектура. Счита се за египетска собственост, но е отворена за посетители.

Няколко музея, сред които един, посветен на тютюна, кметството и още десетина къщи с историческа стойност са сред забележителностите в Кавала.

Снимки от стария град, крайбрежната алея и на кметството вижте горе, в галерията.

Очаквайте продължение

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май