Магмено барбекю на Канарите

В El Diablo ще ви опекат месо на истински вулкан
Магмено барбекю на Канарите

Споделял ли съм с вас, че моментите, в които ми иде да си събера багажа и да хукна нанякъде, почти винаги са били свързани с храна? Споделял съм! Настоящата статия пиша с една ръка, а с другата хвърлям в един куфар вилици, ножове, лигавници и картата на най-източния от Канарските острови – Ланзароте. Не за друго, а защото там се намира доскоро активният вулкан Тиманфая.

И ако вече се чудите какво общо има всичко това с плюскането, ще ви споделя. Всъщност, ще ви споделя дори и да не се чудите. Навръх вулкана има заведение с дяволското наименование El Diablo. А в него е изградено барбекю, на което ежедневно цвърчат сочни мръвки, благодарение на жегата, лъхаща от земните недра.

Преди съществуването на ресторанта, посетителите на националния парк около вулкана са получавали само мизерна чинийка със сардини и чаша вино. Тази несправедливост продължила до 1970 г., когато Сезар Манрике решава да вземе нещата в свои ръце. Така, с помощта на архитектите Едуардо Касерес и Хесус Сото и купища базалтова скала изгражда немалък коминоподобен грил, който се "захранва" от адската горещина отдолу.

На него се приготвят ред специалитети, включващи местни риби, птици и избрано аржентинско телешко и говеждо месо. Много хора описват изживяването си в ресторанта като вечеря на края на света. Вероятно за това допринася и суровият ландшафт на острова, който се вижда като на длан от заведението. Казват, че най-доброто време за посещение е по залез слънце, когато гаснещата светлина "си играе" най-ефектно с пясъците наоколо...

Но, по същество – ако се доберете до Ланзароте, можете да се възползвате от т.нар. Volcan Grill Tour, който се организира всеки вторник между 18 и 21:30 ч. Удоволствието да бъдете извозени до и от El Diablo, където пък ще ви чака тристепенно меню, струва 50 евро. От отзивите, които четох по различни сайтове, оставам с впечатлението, че обслужването не е на топ-равнище, но пък къде другаде ще ви опекат пържолата на лава, а?

Адиос, или както там се казваше "Отивам да ям!" на испански!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 20.02.2012 | 14:07
    Отговор на коментар #1 от : И едно чеверменце, така...
  • 1
    от Не е посочен | 20.02.2012 | 12:45
    Хм :) Доста яко като усещане ще е, определено! :) Но трябва да се помисли и за български асортимент, кебапчета, кюфтета, шишчета, вратни пържолки :)

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май