Късна разходка: Разбоишки скален манастир

Там, където природата и красотата се срещат
Късна разходка: Разбоишки скален манастир

Денят е топъл и есенен, ухаещ на борови връхчета. По стените на белосаните къщурки има нанизи с червени чушлета и чесън. Именно в това се крие тайната на селското очарование, не мислите ли?

И така, намираме се в град Годеч, на около 50 километра северозападно от София, където някак случайно пътищата често ни отвеждат. Стягаме раниците за една симпатична еднодневна екскурзия до Разбоишкия манастир, разположен сред тучна зеленина и живописен каньон.

Проверяваме дали всичко необходимо е налице – удобни обувки, сандвичи, вода и поемаме към Разбоище. След десетина километра се озоваваме в края на селцето, където има малко разширение за паркиране на автомобили. Оттук насетне не се и опитваме да продължим разходката си на четири колела, защото само след броени минути приятният път преминава в стръмна камениста пътека, дълга поне километър.

Лъкатушейки през дъбова гора, в началото на която стои дървена табела Разбоишки манастир, стигаме върха на скала. Пред погледа ни се разкрива великолепна гледка - Западна Стара планина с меките си, заоблени върхове. В подножието съзираме коритото на река Нишава и железопътна линия. Там, долу, се намира кътчето, към което сме се упътили - скалният

манастир.
Местността е особено красива през пролетта и есента, когато каньоните са покрити с различни нюанси на зеленото. Прекосяваме широката поляна над нишавския меандър и прекрачваме прага на това свято място.
На входа има метален кръст, който още веднъж ни кара да се усещаме, все едно сме почти на края на света. Стари манастирски постройки са пръснати наоколо. Тук всичко изглежда тихо, застинало и приказно. Чуват се само песните на разни птичета, шума на водата и лекия ветрец.

Вдигаме очи нагоре. Смайва ни малка бяла постройка, издигаща се на 50 метра височина, сякаш залепена върху отвесната скала. До нея се стига по дървено мостче през реката и каменни стъпала. А след поглед и отблизо разбираме, че храмът "Въведение Богородично" е изграден от грубо обработени камъни, споени с хоросан.

На външната западна фасада е запазен фрагмент на стенопис от XIV век, като самата църква отвътре също е украсена със стенописи. Те обаче, най-вандалски, са замазани с вар. Отецът разяснява, че за да се задържи прясната мазилка по-добре, рисунките първо са били издраскани със стоманени длета... Е, поне времето е пощадило тяхната яркост и красота.

По традиция свещеникът подава ключа за храма на един от гостите. Той отключва, влиза с десния крак и се прекръства. След това пристъпват и останалите от групата. Атмосферата е изключително приятна и човек има възможност да си тръгне от това място пречистен и... малко по-духовен.

Между външните стени на храма и пещерата е оставен тесен тунел, през който успяват да се промушат само безгрешниците. Ние се провряхме успешно ;) А в една от нишите са скътани древни каменен и дървен кръст, край които хората хвърлят стотинки. За здраве и късмет.

В манастира и сега може да се пренощува, но при условия отпреди няколко века, както сами се досещате. Тук няма електричество, няма и водопровод. Всичко е направено с много труд и скромни дарения.

Сред спалните помещения особено интересна е малката стая с тайник. По дървените вътрешни врати още личат надписи, издълбани вероятно от хайдути със засукани мустаци (както си ги представяме ;) ). Стопанските постройки, където някога са се отглеждали животни, сега пустеят и се рушат. Тъжна картина за такова уникално място.

Времето е отлетяло като миг и трябва да потегляме обратно. Разделяме се с дружелюбния свещеник, прекосяваме ж.п. линията и тръгваме по склона нагоре. Малката пътечка ни връща в изходната точка.

На края на деня се чувстваме освободени и много бодри и за пореден път се убеждаваме в изключителността на природата и нейните енергии. Настроението е приповдигнато. Защото знаем, че един ден горските пътеки отново ще ни отведат там.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 11.02.2012 | 17:08
    Невероятно! Каква красота! Защо ли в свободното си време се лутаме из моловете и задимени кафенета, вместо да опознаем и да се насладим на красотата на природата? Трябва да се гордеем, че имаме такива приказни кътчета в нашата малка страна, а ние дори незнаем за тях. Срам ме е ......

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април