Късна ваканция: Вършец

Едно страхотно кътче за отмора
Късна ваканция: Вършец

Ако попитате местните жители на Вършец по кое време на годината е добре да посетите града им, без да се замислят, те ще ви отговорят в хор: "По всяко!". И, да, няма да ви излъжат.

Никак не е случайно, че китното курортно селище се превръща във все по-привлекателна туристическа и спа дестинация, без значение в какъв цвят ще го облече всеки един от сезоните.

Ние обаче ви препоръчваме да го посетите именно през есента. Тогава, когато морските цветове на лятото се размиват до сиво. А меланхолията на жълтото е на път да превземе доброто ви настроение.

Ето защо:

Малкият-голям Вършец

Градът се намира на около 100 километра разстояние от София, в голяма близост до Берковица.

Местността е добре известна с чистия си въздух, с богатите си находища на топли минерални извори и с учудващо мекия си планински климат (дори през зимата).

Ако сте избрали да преминете през Петроханския проход, за да стигнете крайната си цел, очаквайте приказни и приятни пейзажи, които ще се сменят плавно един след друг, почти като в компютърна игра.

Красимира Динева

Истината е, че "малкият" Вършец не е толкова малък, макар че в действителност може да бъде обиколен пеша за половин час.

На неговата територия общината стопанисва втория по-големина в България изкуствено създаден лесопарк с борови насаждения и декоративна растителност. Преди да "потънете" в мистичния му свят обаче, местните жители ще ви посъветват непременно да се разходите до Иванчовата поляна.

Легендата разказва за силна любовна история между двама души, която, не особено по правилата на българския фолклор, завършва нещастно. Днес поляната е цветна и подредена, с грижовно поддържани съоръжения за спорт, беседки, шезлонги за отдих и красива бяла чешма.

Късна ваканция: Вършец Красимира Динева

Прекрасна локация за пикник и развлечение пък е местността "Водопада", която се намира на около 5 километра от града, над квартал Заножене. До нея може да стигнете и пеша, ако имате планинарски нюх и желание за вървене.

Водопадът не е нито най-високия в България, нито с най-бързо разбиващата се вода в скалите, но представлява уникална природна гледка за онези, свикнали със сивите пейзажи на градската среда.

Всъщност, ако се огледате добре, ще откриете, че навсякъде около вас се ширят красиви поляни, постлани с килим от листа...

Тихият кът

Шумът от автомобилния трафик, от хорската глъч и от градския живот са абсолютно несъвместими с атмосферата на града.

Хората идват тук, за да се "лекуват" от натоварените си графици, от личните си грижи и разбира се – за да се справят с различни здравословни проблеми. Доказано е, че минералната вода на местността лекува сърдечносъдови и редица други заболявания.

В тази връзка, във Вършец ще откриете многобройни спа комплекси и балнеолечебни центрове, които предлагат различни услуги, на сравнително прилични цени. Заведенията за хранене пък са уютни, топли, а обслужването и менюто в тях – на завидно добро ниво.

И накрая: няма значение дали ще повървите по "Алеята с чинарите", пресичаща центъра на града, или ще изберете да се разходите в пожълтелия парк... Очаквайте навсякъде да ви споходи едно и също приятно усещане – за почивка и пълноценен релакс. Убедете се, че е така... в галерията :)

А тук открийте още едно вълшебно кътче, което също си заслужава да бъде посетено.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май