Кавала 2

Какво още може да ви предложи този морски град?
Кавала 2

Както вече казахме, гръцкият град Кавала е страхотен повод да избягате за кратко от родната територия и да релаксирате качествено.

Намира се на около 310 километра от София и е разположен в живописен залив на Егейско море. Освен историческите забележителсности, предлага доста възможности за забавления и незабравими преживявания.

Ще продължим с това, че е второто по големина населено място в северната част на Гърция. Извън горещия сезон, Кавала е подчертано спокоен. Ясно си личи, че голяма част от малките жилищни кооперации и къщи са предимно летни резиденции и през останалото време са пусти. С настъпването на пролетта обаче, градчето оживява. И, въпреки че не се слави като особено популярна туристическа дестинация, привлича посетители от цяла Европа.

Настаняването


Хотелите в самия град не са много – особено скъпия Imaret, 5-звездния Lucy (може да мине и за 4 звезди), който е буквално на морето, а до него има малък плаж, както и няколко по-малки хотелчета с цени между 45 и 75 евро извън сезона.

По-разпространеният начин за почивка тук, особено през лятото, е да се наеме частен апартамент или направо цяла къща. Обикновено са на приемливи цени, побират между 4 и 8 човека, което е супер изгодно, и са напълно оборудвани. Най-лесно и достъпно се откриват не чрез туристическа агенция, а директно по интернет.

Кухнята и заведенията

Кавала е известен със своите таверни, които предлагат огромно разнообразие от рибни ястия. Смесицата между типичната средиземноморска кухня, характерна за цялата страна, и екзотичното ориенталско влияние в този район превръщат рибата и морските дарове в непреодолимо изкушение.

Разбира се, традиционното сувлаки също може да се опита навсякъде. Представлява малки шишчета от парчета мариновано месо, най-често свинско, но може да бъде и пилешко, телешко, късчета риба или дори миди. Гарнира се с арабска питка, свежа салата и сух таратор, но и тук има вариации.

Всичко се приготвя с щедро количество зехтин, освен месото на скара. А зеленчуците, както и голяма част от гарнитурите и десертите, които се поднасят в заведенията, обикновено са домашно производство и това може да се усети от всеки.

Споменавайки десерти, не можем да пропуснем изключителното портокалово сладко, което често се сервира в комбинация с грис-халва, както и типичното гръцко кисело мляко (прецедено и съответно – много гъсто), обилно полято с консервирани боровинки.

На много места се предлагат и сиропирани десерти, напомнящи за силното близкоизтоично влияние по тези места. Те често са овкусени с големи дози канела и ядки.

Сладкарниците и кафенетата са на всяка крачка. Често, в по-големите, с чашата кафе сервират и кана с вода, дребни маслени сладки или направо и двете.

Кафето по принцип е еспресо, но ако сте наясно с местните обичаи, може да си поръчате и т. нар. гръцко кафе (познато у нас на места и като македонско), което всъщност е разновидност на турското и се приготвя в джезве. То е много късо и на дъното на чашата има утайка.

Нощният живот и забавленията

Освен ресторантите, които работят до късно и предлагат разнообразни вкусотии, в Кавала има доста приятни барове. Повечето от тях през деня са кафенета, а вечер се превръщат в уютни заведения, както за по-големи компании, така и за самотни туристи. В музикално отношение може да се чуе местна музика, включително и на живо, поп, рок, джаз и т.н.

По традиция през лятото изборът е по-голям – появяват се и много места на открито, които обаче не винаги работят до късно, тъй като силната музика трябва да се спира след определен час.

Няколко клуба приютяват нощните птици до зори, но музикалното оформление невинаги е предвидимо.

Най-евтин, разбира се, е местният алкохол, но любителите на точно определени марки няма да останат разочаровани.

В града се организират много концерти и фестивали, театрални постановки и изложби на открито, особено през лятото. В историческата част е запазен малък амфитеатър, където е построена отворена музикална сцена.

Шопинг

В това отношение Кавала е относително привлекателно място.

За феновете на традициите и сувенирите изборът е много богат – местни храни, специалитети и напитки, дребни подаръчета с мотиви от града и други традиционни стоки могат да се купят буквално навсякъде. В стария град много от магазинчетата за сувенири са притежание на българи или на хора с български корени, които правят щедри отстъпки и приемат всякакви валути, включително левове.

За почитателите на модните дрехи и обувки градът не е най-подходящото място. Разбира се, че може да откриете магазини на големи световни вериги от среден клас (Zara, Marks&Spencer и други), но те са наистина малко. И, като изключим някои местни брандове за кожени изделия и обувки, други луксозни варианти за шопинг няма.

По време на туристическия сезон магазините работят от 9 сутринта до 9 вечерта и почиват в неделя. Някои от тях правят следобедни почивки – между 14.00 и 17.00 ч. През останалото време на годината ситуацията е коренно различна – някои магазини затварят около 6-7 вечерта (зависи от продължителността на паузата през деня), в събота работят между 10.00 и 14.00 ч., а в неделя почиват (почивката важи и за супермаркетите).

Плажове

Намират се извън града (освен няколко малки кътчета в двата му края), чисти са, а водата е кристална. Някои от тях предлагат възможности за водни спортове и други забавления.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май