Забележителностите на България: Рилски манастир

Голям и пълен с история
Забележителностите на България: Рилски манастир

Ей! Времето е страхотно и нищо, ама нищо не може да ни спре да пътуваме. Даже ви съветваме, при добра възможност, вие също да се поразходите, но, освен по света, и из България. Защото хубавата ни страна е пълна със страхотни кътчета, които задължително трябва да се видят поне веднъж в живота.

Едно от тях, например, е Рилският манастир, който горещо ви препоръчваме да посетите в началото на пролетта. Защото точно сега в двора му все още има преспи нестопен сняг, а въздухът е хипер свеж и навсякъде ухае на бор.

Красимира Динева

Не се съмнявайте, че по това време на годината той е пълен с туристи от цял свят. Всички са тежко въоръжени с фотоапарати и щракат с тях непрекъснато. И макар че правенето на снимки в главната църква и в музея на комплекса е строго забранено, остават достатъчно любопитни неща за фотографиране.

Сигурно знаете, че това е най-големият манастир у нас. Разположен в подножието на Рила планина, в непосредствена близост до живописното селце Пастра, той заема територия от около 8800 кв. м.

Сградата му е издигната на 5 етажа, а църквата в двора му е украсена с майсторски стенописи, които буквално хипнотизират със своята изящност. Същите са правени от известни зографи, между които Димитър Христов Зограф, Захари Зограф, Димитър и Симеон Молерови и много други.

Красимира Динева

Най-старата запазена сграда в манастирския комплекс е отбранителната кула, също разположена в двора. Архитектурата ѝ е впечатляваща и е дело на творци от Търновската художествена школа. А на върха ѝ е построен параклиса "Св. Преображение", където се съхраняват ценни фрески от 30-те години на 14 век. Кулата си има и часовник, който измерва времето с безпогрешната точност.

Красимира Динева

Рилският манастир е построен през 10 век от Иван Рилски – виден български духовник, светец и отшелник. Твърди се, че, поради пълната си отдаденост на Бог и на вярата, той е можел да прави чудеса и да лекува. А част от мощите на светеца се пазят още в главната църква на манастира, в специална ракла пред иконостаса. 

Както се досещате, Рилският манастир е бил разрушаван многократно и няколко пъти е сменял местоположението си. А днес заслужено е част от списъка от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

След всичко казано дотук, ви призоваваме да го посетите още следващия уикенд. А за да ви надъхаме да го направите, ще ви подарим един красив фото албум, в галерията

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април