Забележителностите на България: Асенова крепост

С дъх на минало
Забележителностите на България: Асенова крепост

О, да! На съботния ден изобщо не му отива да е работен, прави сте. Не се отчайвайте обаче, защото само след седмица отново ви очаква нова серия от почивни дни.

Съветът ни е още сега да скроите бърз план по оползотворяването им. А, ако същият включва пътуване из страната, ще ви препоръчаме да се разходите до Асеновград.

Като оставим настрана факта, че градът е изключително китен и спокоен, на два километра разстояние от него се намира известната Асенова (наричана в по-минал етап – Петричка) крепост.

Твърди се, че тя е построена още от траките, а впоследствие няколко пъти е преустройвана от византийците. Най-големи промени по нея обаче реализира цар Иван Асен II. Според различни сведения, той изгражда допълнителна крепостна стена на югозападния склон и прави редица други поправки, за да заздрави укрепителното селище.

Издигната на висока скала, основната цел на крепостта била да охранява изхода към Беломорския проход. Разрушена е чак при нахлуването на османските войски. 

В наши дни няколко от укрепителните съоръжения са частично реставрирани. А единствената сравнително добре запазена постройка е голямата двуетажна църква "Св. Богородица Петричка", строежът на която отново е иницииран от Иван Асен II.

Да, мястото наистина е уникално - не е случайно, че целогодишно то привлича хиляди туристи от цял свят.

Предупреждаваме обаче, че изкачването до историческата забележителност си е сериозно физическо предизвикателство. Защото пътят се вие все нагоре, прави завои и продължава да се издига. Интересното е, че има хора, които избират да практикуват тук джогинг сесията си. Искрено им се възхищаваме! 

Що се отнася до гледката от върха на крепостта, тя наистина е живописна: едно необятно зелено море от борове и ели. Въздухът пък е това, на което викат кристално чист - вдишвайки го с пълни шепи, човек се чувства нов и прероден. 

Да прибавим още, че престоят в храма "Св. Богородица Петричка" носи усещане за мир и спокойствие. В една от вътрешните арки на църквата гнездо са свили лястовички, които прелитат смело наляво-надясно. 

Бонусът е издълбаният в една от скалите надпис на Иван Асен II, който свидетелства за намесата на царя в устройството за крепостта.

С две думи: минало. Само на ръка разстояние от Асеновград. А, за да ви надъхаме в най-скоро време да се потопите в него, ви подаряваме този красив фотоалбум: 

Красимира Динева

Красимира Динева

Красимира Динева

Красимира Динева

Красимира Динева

Красимира Динева

Красимира Динева

Красимира Динева

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 23.04.2012 | 16:24
    Красиво!!
  • 1
    от Не е посочен | 21.04.2012 | 17:59
    Станимака! :) Не е чак такова предизвикателство да се изкачи, трябва ви половин час... и да, наистина е незабравимо място с уникална гледка.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май