Железопътно пътешествие през норвежките сезони

С надеждата някой ден да го изживеем наистина
Железопътно пътешествие през норвежките сезони

Познавате ли Боян от съседния сайт Спортувай.бг? Той е нещо като норвежец, с малката разлика, че е чистокръвен българин. Преди броени минути с него си говорихме колко е важно тези дни да отскочим до неговата паралелна родина и ето, че вече сме там. Возим се на влака, а сезоните се менят пред очите ни. И не, в никакъв случай не пушим забранени субстанции в работно време.

Работата е там, че тази година норланската железница празнува 50-тата си годишнина. Друго нещо, което не знаете е, че тя се простира на цели 729 километра, по чиято дължина са разположени едни от най-прекрасните кътчета на северната държава. Говоря ви за живописни фиорди, за зашеметяващи долини, за полярни планини и всичкото това на цената на един билет от Тронхейм до Будьо – най-северният норвежки град, до който може да се стигне с влак.

Но аз нямаше да знам нито един от тези факти, ако компанията NRK не беше направила документален филм за въпросната железопътна линия. Самата комбинация от думите "документален" и "железопътна" може би не буди особено въодушевление, но това е, защото все още не сте видели колко добре са си свършили работата северните братя на Боян. Те са заснели пътешествието с влака точно четири пъти – по един път за всеки сезон. Резултатът е близо 10-часов филм (не се шегувам), приютил едни от най-хубавите гледки на планетата.

Целият епос можете да изгледате тук, а ето тук бьорновците са предоставили видеомиксер (бета версия), с който ви дава възможност да гледате два сезона едновременно.

В случай, че не сте в разточително настроение, бихте могли да се насладите на ето този изключително кратък, но показателен трейлър. Лек път!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 23.01.2013 | 12:40
    Супер е. Норвегия е прекрасна страна и има какво да се види. В момента живея в Лондон и когато разбрах, че има влак до България, беше голямо щастие. Оказа се, обаче, че цените на билетите са колкото тези, за самолета. Първоначално човек се чуди как може, но след като знаеш какъв кеф и красота е... :) Дългото пътуване с влак, не може да се сравни с нищо!

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април