Драконовите планини

Южноафриканският рай за застрашени видове, катерене, офроуд каране и...
Драконовите планини

Името им на африканс е Драгенсберг и означава буквално "драконови планини". Това е и тяхното популярно наименование. Със своите 3482 м надморска височина (връх Табана Нтленяна) те представляват най-високата южноафриканска планинска верига, която се простира и на територията на Лесото. Освен с "ръста" си, Драгенсберг могат да се похвалят с чудно красива природа, изобилие от води и разнообразни възможности за туризъм. И ако все още се питате какво можете да правите там...

В повечето си части планинската верига е съставена от базалтови скали, достигащи до 1400 метра дебелина. Разположеният под тях пясъчник, състоящ се от стръмни сипеи и остри върхове, също оформя част от характерния външен вид на планините. В по-ниските им части се разлистват тревни площи и гори, но най-горе повърхността им е гола.

За сметка на това, местните флора и фауна са облагодетелствани с много по-умерени температури, тъй като регионът е сравнително отдалечен от екватора. Благодарение на това природното съкровище се радва на достатъчно дъждове, които подхранват водната му система.

Една от перлите в короната на южноафриканските забележителности като цяло, и на планините Драгенсберг – в частност, е националният природен парк Роял Натал. Той се намира в северната част на планинската верига. Тук можете да се насладите както на безобидни едночасови разходки (пеша или на кон) в ниските части, така и на двудневни преходи до най-високия връх в тази част на планината – Монт о Сурс.

wikitravel.orgПарк Роял НаталОт местния първенец извират най-голямата река в Южна Африка – Оранжевата, а също и реката Тугела. В Роял Натал ще видите прословутите Амфитеатрални скали, които се простират на 5 километра дължина. Върху техните зъбери подскачат водите на втория по големина водопад в света – божественият Тугела.

В същия природен резерват можете да отидете на разходка до долината Сигубуду, която е дом на скали, осеяни с бушменски скални рисунки. Гидове от региона придружават всички посетители, които искат да знаят повече за историята на тези произведения на изкуството.

Драконовите планини са дом на голям брой ендемитни растителни видове, сред които храсти и увивни растения. Сред ендемитите от животинското царство пък са изключително редките бели носорози и белоопашати антилопи гну. На воля тук виреят и голям брой редки видове птици.

Грандиозният планински пейзаж на Дкаконовите планини обаче по никакъв начин не изключва модерните туристически забавления, като летене с балон с нагорещен въздух или планинско колоездене. С две думи, тук всеки може да прави нещо по своя вкус, наслаждавайки се същевременно на прекрасните гледки.

А ако се чудите къде ще се приютите, когато пристигнете в района на Драконовите планини, бъдете спокойни, защото можете да намерите всякакви варианти според джоба си – от луксозни хотели до обикновени къмпинги.

Ех, само остава да финансирате пътуването до там и ще се потопите в обятията на една непозната и разнообразна природа... Дано! Преди това обаче, се отбийте в нашата скромна, но гостоприемна галерия :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април