Да се охладим на Перито Морено

Един от най-големите и зрелищни ледници
Да се охладим на Перито Морено

Нарочно чаках отново да стане горещо, защото в противен случай нямаше да оцените този материал подобаващо. Перито Морено е ледник, който се намира в Аржентинска Патагония и представлява най-крупният запас на сладка вода в света. Дълъг е 30 километра и се простира на площ от 250 кв. км. Челният му дял е широк 5 километра, а средната височина, на която се издига над повърхността на Аржентинското езеро, в което е разположен, е 74 метра. Общата дълбочина на леда му е внушителните 170 метра.

Перито Морено е един от общо трите патагонски ледника, които продължават да нарастват и до ден днешен, като причината за това остава неизвестна. Заедно с още 355 ледника е включен в Национален парк "Ледниците", а размерът и достъпността му го правят предпочитана туристическа атракция в Южна Патагония. Периодично ледникът става драматична сцена на срутвания на огромни ледени маси, което също го прави особено привлекателен за хората, които обичат внушителните природни гледни. Последното такова срутване се случи само преди няколко месеца, на 19 януари 2013 г. Предхождащите го четири са били през 2012, 2008, 2006 и 2004 г, а преди това е имало чааак през 1988 г. Това ще рече, че не можете за разчитате на никаква регулярност.

Страхотните гледки обаче няма да ви се разминат в никакъв случай и основната цел на този материал е да ви убеди точно в това. Следните кадри са заснети от полския фотограф Якуб Поломски, а тук и тук можете да видите панорамни снимки от северната и южната страна на глечера. Тук пък се намира нашата фейсбук страница. Харесайте я. 952393Jakub Polomski952391Jakub Polomski952388Jakub Polomski

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април