Адреналинова разходка по Caminito del Ray

Пътят на краля се извисява на 100 метра над земята, но за сметка на това е широк само 1 метър
Адреналинова разходка по Caminito del Ray

Ако някога сте се разхождали по ръба на покрива на 30-етажна сграда, би трябвало да знаете какво изпитват хората, когато стъпят на Caminito del Ray. Небрежно плъзгащ се по стените на каньона Ел Чоро в Южна Испания, този маршрут е считан от мнозина за най-опасният в целия свят.

Пътеката е построена през 1905 г., за да свърже електроцентралите на водопадите Чоро и Гайтанехо. През 1921 г. за откриването на язовир Conde del Guadalhorce по нея преминава испанският крал Алфонсо ХІІІ и оттогава тя носи името "Пътят на краля" (Camino del Ray или Caminito del Ray на галено).

Ние определено се възхищаваме на Алфонсо, защото маршрутът е дълъг цели 3 километра, широк е едва 1 метър и, за да е още по-интересно, виси на 100 метра над реката Гуадалорсе. Не стига това, ами състоянието му е толкова плачевно, че той буквално се разпада на съставните си части, които са нищо повече от бетонни плочи, поддържани от стоманени релси. Някогашните парапети вече почти отсъстват от цялостната картинка, а на места пешеходците трябва да пристъпват само по релсите, защото и бетонът отдавна си е тръгнал.

GabiruloСлед няколкото смъртни случая по кралската пътека, местното правителство я затваря през 2000 година, но това не пречи на търсачите на силни усещания да продължават да се мотаят по нея на собствена отговорност. От миналата година насам тече тригодишен проект за нейното възстановяване на стойност 9 милиона евро. Ние обаче нямаме търпение да дочакаме приключването му и смятаме да ви разходим по Caminito del Ray още сега. Чувствайте се свободни да пищите, ако прецените, че има смисъл от това :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 18.04.2012 | 16:55
    ЛУДА РАБОТА, СТРАШНА КРАСОТА.
  • 1
    от Не е посочен | 24.03.2012 | 13:48
    АААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април