Червен лук

Още един приятел на здравето
Червен лук

Той ви разплаква всеки път, когато решите да го сложите в салатата си. Освен това, с миризмата си може да ароматизира не само кухнята, но целия ви дом и даже този на съседите. Да не говорим, че консумацията му може да развали дъха ви, но...

Въпреки всички тези, не особено приятни, реакции, лукът е пълен с важни нутриенти, които правят добра услуга на здравето ви.

А според резултатите от наскоро проведено изследване червеният е по-полезен, защото е с по-високо съдържание на флавоноиди.

Смята се още, че похапването на въпросния сорт намалява риска от някои ракови и сърдечносъдови заболявания, както и от диабет. Бонус: съдържа кверцетин – също флавоноид, за който се твърди, че има силно антивъзпалително действие и, едновременно с това, подобрява мозъчните функции.

След всичко казано дотук, ни остава само да ви кажем как да оперирате с него, така че да се възползвате пълноценно от многобройните му екстри:

  • В никакъв случай не го "пребелвайте". Защото голяма част от споменатите флаваноиди се съдържа във външните му слоеве. С две думи: "разсъбличайте" го с максимално внимание и умереност.

  • Избирайте червени сладури със суха, чиста обвивка и хубава, кръгла форма. Избягвайте да слагате в торбата тези, които са меки, наранени или с петна по тях.

  • Съхранявайте ги далече от горещи повърхности, в светли и добре проветрени помещения. А обелените и неизползвани - в тези контейнерчета :)

Е, насладете се на червения гост в кухнята си! И го ползвайте смело в гозбите си, без да се колебаете.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май