Списък за здравословно пазаруване

10 храни, с които трябва да разполагаме по всяко време
Списък за здравословно пазаруване

За да можете да се храните пълноценно, хладилникът и шкафът не просто трябва да са пълни – те трябва да са пълни с достатъчно качествени храни. Искаме да ви спестим чуденето кои точно храни са качествени и затова сме изготвили своеобразен "постоянен" списък за здравословно пазаруване.

  1. Месо – месото е отличен източник на протеин и незаменими аминокиселини, витамини и минерали и достатъчни за усвояването им мазнини. Разнообразявайте месото, което консумирате, като по възможност си набавяйте продукти с установен произход и качество. Този продукт може да бъде замразявано за сравнително дълго време без да променя хранителните си качества, затова ако намерите качествено месо, бихте могли да заредите фризера си за няколко месеца напред.

  2. Зеленчуци и плодове – богати на витамини и антиоксиданти, те са важна част от диетата ни. Старайте се да купувате само сезонни зеленчуци и плодове с местен произход (не вносни). Така ще си гарантирате отличен вкус и по-висока хранителна стойност.

  3. Яйца – наши приятели. Едва ли има друго толкова малко нещо, с толкова много ценни вещества. Яйцето е с високо съдържание на витамините А, D, E, K, витамини от група B, минерали като желязо и цинк, омега-3 мастни киселини, лецитин. Яйчният протеин неслучайно е избран за "златен стандарт", с който се съпоставят протеините от друг произход. Яжте яйцата цели – повечето от ценните съставки се намират в жълтъка и без него някои вещества в белтъка не могат да бъдат усвоени.

  4. Зехтин – задължително студено пресован. Богат е на витамин Е, който има силно изразени антиоксидативни свойства. Не съдържа вредните вещества, които могат да бъдат открити в рафинираните и химически обработени растителни масла. Подходящ е за директна консумация или готвене на ниски температури за непродължителен период от време.

  5. Масло – съдържа жизненонеобходимите витамини А и D, много качествен източник на енергия. Изключително подходящо за готвене, тъй като е устойчиво на високи температури.

  6. Ядки – богати са на енергия, минерали и мазнини. Препоръчително е да се консумират сурови. Мазнините в печените ядки са видоизменени и не са добри за тялото ни. Имайте предвид, че фъстъците, кашуто и соята не са ядки. Добре е ядките да се накисват за 7 – 12 часа преди консумация, тъй като по този начин веществата в тях се усвояват по-добре и се елиминират някои вредни съставки.

  7. Билки и подправки – освен, че ще ви позволят да развихрите въображението и сетивата си в кухнята, те са едни от най-добрите източници на антиоксиданти.

  8. Риба и рибни продукти – те са с отлично съдържание на пълноценен протеин. Още по-важно – студеноводните и дълбоководни риби са незаменими източници на есенциални мастни киселини омега-3, които ни помагат да се борим с почти всички заболявания на съвременното общество. Дробът от треска може би е най-богатият на витамини А и D природен продукт.

  9. Ферментирали продукти – кисело зеле, кисело мляко, хляб с квас и др. Източници на пробиотици, които са от много голямо значение за стомашно-чревното здраве и доброто храносмилане. Имайте предвид, че стомашно-чревният тракт съставя близо 75% от имунната система на тялото.

  10. Чесън и лук – имат много добри противовъзпалителни, противоокислителни и антибиотични свойства и също като подправките ви дават хоризонт за неудържимо кулинарно творчество.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април