Спете спокойно, всяка храна причинява рак

Има си изследвания...
Спете спокойно, всяка храна причинява рак

Може би отидохме твърде далеч. За връзката между храната и здравето се пише прекалено много. Толкова много, че повечето хора останаха с погрешното впечатление, че:

  • с "добри" храни и "правилно" хранене могат да бъдат излекувани всички болести

  • всички болести са причинени от "лоши" храни и "погрешно" хранене

Вината за това е изцяло наша - на журналистите, които свеждаме науката до общественото знание. Не защото науката е задължително лоша, а защото ние нямаме компетентността и етиката да го правим по коректен начин. Всеки ден някой някъде публикува научно "доказана" информация защо еди-кой-си хранителен продукт ще ви докара рак. Вероятността друг някой в същия момент да пише, че въпросният продукт ще ви излекува от същия или друг вид рак не е особено малка.

Изследване*, което донякъде потвърждава (изкушавах се да напиша "доказва", признавам си) опасенията ми, е проведено от учените Шонфелд и Йоанидис тази година. На произволен принцип от една готварска книга те избират 50 храни, след което се заравят в научната литература в търсене на статии, демонстриращи положителна или отрицателна асоциация с рак. Какво откриват те:

"За четиридесет от съставките (80%) имаше статии, докладващи риск от рак. От 264 единични изследвания, 191 (72%) заключаваха, че тестваната храна се асоциира с увеличен (103 от тях) или намален (88 от тях) риск; 75% от преценките за риск имаха слаба или никаква статистическа значимост. Статистически значимите резултати се публикуват по-често в пълния текст (разбирайте в платения вариант на статията, който не е общодостъпен, бел. ред.), докато незначимите открития най-често се представят в резюмето на изследването (това, което се вижда от всички, бел.ред.). Последващите анализи (36) показват по-консервативни резултати; само 13 (26%) връщат увеличен (4 от тях) или намален (9 от тях) риск (само 6 имат повече от слаба статистическа подкрепа)."

Тези резултати означават няколко неща. Около 80% от всички храни могат да ви докарат рак. 75% от тези 80% обаче могат да бъдат игнорирани поради липса на достатъчно статистическа тежест. Малко от нас (включително и журналистите) биха могли да знаят това, тъй като нямаме достъп до пълния текст на изследванията, а дори и да имахме, не разполагаме с необходимите знания, за да го интерпретираме по правилния начин.

Всъщност, спокойно можете да забравите всичко, прочетено дотук, защото става дума за единични изследвания, пресъздаването на които в повечето случаи не произвежда същите резултати. Това е характерно за повечето научни изследвания, тъй като при тях също има субективизъм от страна на авторите.

Ето и още няколко неща, които трябва да знаете по повод начина на "доказване" канцерогенността на храните:

  • Голяма част от изследванията са епидемиологични, а както знаем (вижте първия линк по-долу), този тип изследвания не доказват нищо. Те могат да послужат само и единствено за установяването на връзка между две променливи и за формулирането на хипотеза. Неща в науката се доказват чрез експерименти, чието повторно, потретно и т.н. въпроизвеждане дава идентичен резултат.

  • Повечето експерименти в тази сфера се провеждат ин витро. Това ще рече, че имаме изолирани ракови клетки в петриева паничка, които се излагат на действието на изолирано вещество, което се намира в една или повече храни. Това е много, много, много далеч от реалността.

  • Повечето ин виво експерименти се провеждат с гризачи, които не са хора и обикновено се подлагат на концентрации на изследваното вещество, превишаващи в пъти реалистичната доза.

  • Повечето ин виво експерименти с хора струват много скъпо и затова са с ограничена продължителност. Учените компенсират краткия срок с увеличена доза от изследваното вещество (храната) с надеждата, че по този начин ще получат по-реалистична картина. Истината е, че рядко успяват.

  • Има хранителни вещества (като глюкозата и пълноценния протеин, например), които стимулират растежа на раковите клетки. Това означава, че ако имате рак, не е добра идея да се храните с тях в изобилие. Това обаче НЕ означава, че ако нямате рак, те ще ви докарат такъв. Разликата е от небето до земята и не позволявайте на никого да ви внушава обратното.

С други думи, не си хабете времето и нервите да се вторачвате във всяка една храна или хранителна съставка от страх, че ще ви докара рак или друга смъртоносна болест. Да се яде е полезно, защото така си набавяте витамини и минерали, които са жизненоважни. Хранете се разнообразно, не изпадайте в крайности, четете ни редовно и бъдете щастливи.

Още по темата:

Учени доказаха...

Бръсни се редовно или умри!

Ето така се правят медийни сензации

Да са супер, да са супер... колко да са супер?

А нашата фен-страница във фейсбук се намира точно на https://www.facebook.com/FitWell.bg На нея сте добре дошли да ни похвалите, охулите или просто да се запознаете с нас.

* Is everything we eat associated with cancer? A systematic cookbook review. Schoenfeld JD, Ioannidis JP, Am J Clin Nutr. 2013

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май