Повечето хора консумират предимно сока и месестата част на лимоните и често изхвърлят кората, дори без да се замислят.
А същата изобщо не е за изхвърляне. Даже напротив! Макар и тенденциозно пренебрегвана, тя има много с какво да се похвали.
Например с това:
- Съдържа в пъти повече витамини от лимоновия сок, като с най-осезаемо присъствие в нея са отличниците C и B6.
- Изключително богата е на калций – в 100 грама има около 130 милиграма от ценния минерал. В тази връзка, редовният ѝ прием би могъл да съдейства за поддържане на костната система в добра форма.
inm- В слънчевата обвивка може да откриете армия от флаваноиди, за които се знае, че повишават съпротивителните сили на организма.
- Според проведено преди време изследване, консумацията на чай, овкусен с лимонови корички, възпрепятства развитието на ракови клетки в тялото.
- Не на последно място, дрешката на цитрусовите плодове съдържа солидна доза бета-каротин и фибри.
Разбира се, трябва да измивате лимоните хубаво преди да похапвате кората им. За целта използвайте четка.
Или пък си купувайте био жълтурковци, макар че това е доста скъп вариант.
Нарязаната на тънки лентички кора складирайте във фризера. Овкусявайте със слънчевото изкушение супата, рибата и, като цяло, любимите си ястия.
Е, пожелаваме ви приятна вечер с дъх на лимон!
Добави коментар