Ползи и вреди от консумацията на амарант и как да го приготвим

Ползи и вреди от консумацията на амарант и как да го приготвим

Амарантът е вид зърнена култура, позната още от древни времена. Има впечатляващи ползи за здравето. Въпреки че едва наскоро придоби популярност като здравословна храна, това зърно е хранителен продукт, който се консумира в определени части на света от хилядолетия. 

Какво представлява амарантът?

Има над 60 сорта амарант, които се култивират на земята от около 8000 години. Някога тези зърна са били считани за основна храна в цивилизациите на инките, маите и ацтеките. В Южна Америка са приготвяли течност от зърнената култура, която наричали "напитка на безсмъртието".

Амарантът има земен, орехов вкус, който се съчетава много добре в различни ястия. Това питателно зърно не съдържа глутен и е богато на протеини, фибри, микроелементи и антиоксиданти. Листата на амаранта се използват в качеството им на листен зеленчук. Зрънцата са с големина колкото тези на лещата. На цвят могат да бъдат зелени, жълти, розови или черни. 

Хранителен състав на амаранта

Амарантът е много хранителен продукт. В една чаша (246 грама) сготвен продукт се съдържат следните хранителни вещества:

 

калории - 251;

протеин - 9,3 грама;

въглехидрати - 46 грама;

мазнини - 5,2 грама;

манган - 105% от дневната потребност (ДП);

магнезий - 40% от ДП;

фосфор - 36% от ДП;

желязо - 29% от ДП;

селен - 19% от ДП;

мед - 18% от ДП.

витамини: А (бета-каротин), В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), ниацин (витамин РР или витамин В3), В5 (пантотенова киселина), В6 (пиридоксин), В9 (фолиева киселина), С (аскорбинова киселина), Е (токоферол), В4 (холин);

макроелементи – калий, калций, натрий;

микроелементи – цинк.

Амарантът е богат източник на манган, надхвърляйки дневната потребност на човек само с една порция. Магнезият е особено важен за мозъчната функция и се смята, че предпазва от някои неврологични състояния. Продуктът съдържа големи количества магнезий - основно хранително вещество, участващо в почти 300 реакции в тялото, включително синтез на ДНК и мускулно съкращение. Освен това, амарантът е с високо съдържание на фосфор - минерал, който е важен за здравето на костите. Също така е богат на желязо - микроелемент, който помага на тялото в производството на кръв.

Зърната на растението са особено полезни за човешкия организъм, тъй като съдържат 20-23% белтъчини. С по-голяма съотносителност е лизинът, полиненаситените мастни киселини, нишестето, стеролите и флавоноидите.

Уникален неразделен елемент от амаранта е скваленът, който може да "улови" кислорода и с него да се наситят тъканите и органите. Той е мощен имуностимулатор, способен да проникне през кожата и по този начин да въздейства върху целия организъм.

Полезни свойства на амаранта

Амарантът подсилва сърдечно-съдовата система, повишава имунитета при простудни заболявания, нормализира работата на централната нервна система, поддържа здравето на кожата и "улавя" свободните радикали. В съвременната медицина растението се употребява още при лечението на хемороиди, при възпаления на пикочно-половата система, авитаминоза, анемия, диабет, липса на сили, неврози, затлъстяване, изгаряния, парадонтит, стоматит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, атеросклероза.

1. Съдържа антиоксиданти

Амарантът е добър източник на здравословни антиоксиданти. Това са естествени съединения, които помагат за защита срещу вредните свободни радикали в организма. Последните могат да причинят увреждане на клетките и да допринесат за развитието на хронично заболяване.

Амарантът има особено високо съдържание на фенолни киселини. Това са растителни съединения, действащи като антиоксиданти. Те включват галова киселина, p-хидроксибензоена киселина и ванилова киселина, като всички те могат да помогнат за защита срещу заболявания на сърцето и рак.

Съдържанието на антиоксиданти е най-голямо в суровия амарант. Накисването и обработката могат да намалят неговата антиоксидантна активност.

2. Намалява възпалението

Възпалението е нормален имунен отговор, предназначен да предпазва тялото от нараняване и инфекция. Хроничното възпаление може да допринесе до хронично заболяване и е свързано със състояния като рак, диабет и автоимунни заболявания. Проучвания установяват, че амарантът може да има противовъзпалителни ефекти в организма.

3. Понижава нивата на холестерола

Натрупването на холестерол в кръвта може да доведе до стесняване на артериите. Консумирането на амарант може да понижи нивата на лошия холестерол.

4. Помага за отслабване

Ако искате да отслабнете, може да добавите амарант в диетата си. Този продукт е богат на протеини и фибри - хранителни вещества, които повишават чувството за ситост. Проучване установява, че консумирането на закуска с високо съдържание на протеини намалява нивата на грелин - хормонът, който стимулира глада. Освен това, намалява апетита и приема на калории. Увеличената консумация на фибри е свързана с по-нисък риск от напълняване и по-малък процент телесни мазнини.

5. Не съдържа глутен

Глутенът е вид протеин, който се съдържа в зърнени храни като пшеница, ечемик, спелта и ръж. Консумирането на глутен предизвиква имунен отговор в организма, причинявайки увреждане и възпаление в храносмилателния тракт. Хората с чувствителност към глутен могат да проявят симптоми, включително диария, подуване на корема и газове.

Докато много от най-често консумираните зърнени храни съдържат глутен, амарантът не съдържа и може да се използва от хора, които спазват безглутенова диета. Други естествени храни, които не съдържат този протеин са соргото, киноата, просото, овеса, елдата и кафявия ориз.

Вреди и противопоказания на амаранта

Употребата на растението, както и на лекарства, в чиито състав влиза то, не се препоръчва при глутенова ентеропатия (цьолиакия), при индивидуална непоносимост към продукта, холецистит, панкреатит, жлъчнокаменна и бъбречнокаменна болести.

Някои хора и деца могат да имат непоносимост към протеина лизин (съдържа се в амаранта), който може да причини стомашна болка и диария. Сериозен страничен ефект е, че лизинът увеличава абсорбцията на калций в организма. Избягвайте приема на големи количества калций и лизин едновременно.

Как се приготвя и яде амаранта?

Амарантът е лесен за приготвяне и може да се използва в много различни ястия.

Покълване на амаранта

Преди да го приготвите, можете да го оставите да покълне. За целта го накиснете във вода и оставете за един до три дни. Покълването прави зърнените храни по-лесни за храносмилане. Освен това този процес помага за разграждането на съдържащите се в продукта антинутриенти, които могат да влошат усвояването на минералите. Покълналите амарантови зърна засилват общоукрепващите свойства на тялото, затова намират приложение при приготвянето на различни лекарствени продукти. В китайската медицина масло от семената се използва като средство против стареене, за зарастване на рани и възстановяване на тъканите на увредени вътрешни органи и кожата.

Как се вари амарантът?

За да сготвите продукта, смесете вода с амарант в съотношение 3:1. Загрейте до кипване, след което намалете температурата на котлона и оставете да къкри за около 20 минути или докато водата се абсорбира.

В кулинарията амарантовите зърна (които имат аромат и вкус на ядки) се използват за приготвянето на напитки, сладкарски и тестени изделия. Младите издънки и листата се добавят в салати, гарнитури, рибени ястия, като може да се бланшират, изпържат или да се приготвят на пара.

Ето няколко лесни начина да се насладите на този питателен зърнен продукт:

Добавете амарант към смутита, за да увеличите съдържанието на фибри и протеини.

Използвайте го в ястия вместо макаронени изделия, ориз или кускус.

Добавете го в супи или яхнии, за да постигнете желаната гъстота.

Пригответе си зърнена закуска с амарант и добавите плодове, ядки, канела или друго по ваш вкус.

Заключение

Амарантът е богат източник на хранителни вещества, който не съдържа глутен. Осигурява на организма фибри, протеини и важни микроелементи. Свързан е с редица ползи за здравето: намалява възпалението, понижава нивата на лошия холестерол и помага в борбата с излишните килограми. Освен това, е лесен за приготвяне и може да се добави към различни ястие. Това го прави отлично допълнение към диетата.

Източник: Framar.bg

ключови думи:
амарант

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май