Лукът, супергерой

Пълен с полезни нутриенти
Лукът, супергерой

Още не можем да простим на Джани Родари за това, че лиши своя художествен герой – Лукчо, от благородно потекло. Някак не беше честно...

Защото, всъщност, ароматният приключенец е истински благородник, ако се вземат под внимание родословното му дърво, както и многобройните геройства, които е извършил през годините. За здравето на хиляди хора по земята.

Да започнем оттам, че сладурът произхожда от многоуважавания род Лук (Allium), от където впрочем идва и чесънът.

Юнакът се разпознава отдалече и най-вече – по специфичната миризма, както и по удивителната способност да предизвиква сълзи на очите. Тези свои качества лукът дължи на ензими, разположени в клетките на обвивката му. Те извършват серия от маневри, за да доведат най-накрая до освобождаване на специфичен газ във въздуха. Ако по някаква случайност попадне в очите, той се свързва с водата и образува... мека форма на сярна киселина. Тя пък е тази, която причинява гадното лютене и драматичното преживяване на кулинарния процес, вследствие рязането на лук.

Като оставим настрана външния му вид и аромат (макар че в древността се е смятало, че и миризмата му има лечебна сила), Лукчо е чудесен, ама наистина чудесен, източник на аскорбинова киселина. С приема на само 70 грама лук на ден може да си осигурите препоръчителната дневна доза витамин C.

Не без основание го наричат природен антибиотик. Може да се похвали със силно изразени противовъзпалителни, противоокислителни и антибиотични свойства. Смята се, че повишава съпротивителните сили на организма и че е истински приятел на имунната система.

Освен това, в така пренебрегнатия от Родари симпатяга има още витамин B6, фолиева киселина и калий. И, да, никак не е калоричен – в 100 грама от него се съдържат само около 40 калории.

Добрите здравословни новини обаче не свършат тук. Винаги можем да намерим нови. А в тази задача ни помагат и многоуважаваните учени. Последните съобщиха съвсем наскоро, че похапването на лук е сигурно оръжие срещу някои видове ракови и сърдечносъдови заболявания.

Редица тестове върху животни показват още, че сладурът може да повлияе благоприятно върху инсулиновата чувствителност, като съдейства за поддържане на стабилни нива на кръвна захар.

Така че не се колебайте! Гответе с лук. Колкото повече лучени истории има в кухнята ви, толкова по-добре за здравето... А междувременно споделете: в кои гозби злоупотребявате често с Лукчо, без да обръщате внимание на репутацията му, създадена от Родари? 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май