Кафе от гъби? Вижте какви са ползите за здравето

Кафе от гъби? Вижте какви са ползите за здравето

Всеки ден ставаме свидетели на различни проучвания, които ни обясняват по колко кафета трябва да пием, трябва ли въобще или не, полезно ли е, или вредно... Но за феновете на тази напитка е ясно, че е важно не колко, а какво.

А чували ли сте за кафе от гъби? То представлява деликатна смес от смлени гъби и кафеени зърна, комбинирани за приготвяне на тъмно, гладко кафе с ядков привкус. В сместа обикновено се използват екстракти от медицински гъби, а не такива, използвани в кулинарията. Обичайните медицински гъби, използвани за приготвянето на това модерно кафе, включват чага, пуешка опашка, лъвска грива, рейши и кордицепс.

Казват, че на вкус е като обикновено кафе. Ползите обаче са необикновени - намалена тревожност и подобрен имунитет.

Кафеените смеси от гъби имат по-ниско съдържание на кофеин от обикновеното кафе. Бременните жени и кърмачките, децата и лицата със сърдечни проблеми имат по-висок риск да изпитат отрицателните странични ефекти от консумацията на кофеин и трябва да внимават с приема на кофеинови напитки.

При кафето с гъби, количество гъби на прах обикновено се комбинира с равно количество смлени кафеени зърна. Така се намалява съдържанието на кофеин в крайния продукт наполовина в сравнение с обикновеното кафе.

От 1970 г. изследователите се интересуват от адаптогените от медицинските гъби заради техните потенциални ползи за здравето.

И въпреки че липсват категорични медицински изследвания, според някои изследователи кафето с гъби носи редица ползи, пише woman.bg.

Първата от тях е по-добър имунитет. Например, гъбата пуешка опашка и нейните ферментирали субстрати имат имуностимулиращи свойства.Проучванията показват, че лъвска грива, рейши, пуешка опашка, чага и кордицепс могат да бъдат полезни като поддържащи терапии за пациенти с рак, защото омагат в борбата с гаденето и повръщането.

Гъбите чага пък могат да помогнат в борбата с язвата.Пак гъбата чага потиска активността на имунните клетки, отговорни за алергичния отговор към някои храни.

А екстрактите от рейши може да намалят нивата на холестерола в кръвта и на свой ред намаляват риска от сърдечни заболявания.

ключови думи:
кафе от гъби

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май