Касис

Суперхраната даряваща здраве!
Касис

Касисът е от суперхраните, на които трябва да им се преотстъпи едно от почетните места в листата с натуралните продукти носещи многобройни ползи за здравето.

Касисът е малък храст, принадлежащ към семейството на Grossulariaceae. Неговото научно наименования е Ribes nigrum. Разпространен е в Централна , Северна Европа и Сибир. Вирее изключително добре в региони, където летата са влажни, а зимите тежки.

Касисът е с характерен аромат и сладко-кисел вкус, който носи наслада на небцето. Богат е на микроелементи, витамини и природни фенолни съединения – антоцианини, което превръща черните плодове в печеливша комбинация с противовъзпалителни свойства, укрепващо сърдечно-съдовата система, поддържане на мозъчното здраве и защита за очите. Някои последни изследвания показват, че фенолните съединения помагат за предотвратяване на инфекции и на пикочните пътища и облекчават значително симптомите при възпаление.

1565654Thinkstock/Guliver

Списъкът с ползите от употребата на касиса не свършва до тук! Проучванията показват, че може да играе съществена роля за предотвратяване на болестта Алцхаймер, рак, лечение на артрит, подагра, чернодробни проблеми, менопауза, ПМС, диария, гастрит и т.н. Дори е ефективен да се използва локално за лечение на рани от ухапвания от насекоми.

Касисът съдържа витамин С, В1, В2, В6, В9, Е, К, Р, А и D. Минералът желязо е изключително важен, защото предлага 20% от дневната нужда на организма за ефективна защита на имунитета и осигуряването на кислород до клетките. Освен това е богат на мед, калций, фосфор, манган, магнезий и калий. Антоцианините са изключително важни съединения, които превръщат касиса в мощен антиоксидант.

Съдържанието на флавоноидите бетакаротен, зеаксантин и криптоксантин помагат за понижаване на риска от белодробен и рак на устата, както и предпазват от всякакъв вид заболявания на нервната система, забавят процеса на стареене и се бори успешно с всякакъв вид възпаления.

Учените провели изследвания на инхибиторните ефекти на касиса, установили, че има невероятен ефект върху инфекциите на горни дихателни пътища, респираторен синцитиален вирус, грипен вирус А и В, херпес симплекс вирус тип 1, Стрептококова пневмония и Streptococcus mutans. Те откриват, че дори по-малко от 1% концентрация на екстракт от касис инхибира от над 50% от изследваните болести. 10% екстракт инхибира тези вируси върху клетъчната повърхност с повече от 95%, което превръща касиса в мощно средство за справяне със сериозни заболявания!

Късисът в този случай е повече от суперхрана, с многобройни ползи.

Източник: mercola.comnutrition

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април