Кардамон

Екзотична подправка с много ползи!
Кардамон

Кардамонът е древна подправка, която напълно заслужено си е спечелила прозвището "Кралицата на подправките” заради ползите, които носи за здравето и невероятния си аромат. Богата е на антиоксиданти и витамини от групата В и С. Съдържа фитохимикала цинеол, който има антисептично свойство. Притежава още калий, калций, фосфор, манган, желязо, цинк, натрий и магнезий.

Кардамонът произлиза от семейство Джинджифилови, счита се за силен афродизиак и е отлично средство за повишаване на потентността. Плодовете му имат триделна форма, а семената обикновено са с различно оцветяване като за най-качествен се приема зеленият кардамон. Вкусът и аромата му е специфичен - леко лютив, екзотичен със силно ухание на евкалипт, камфор и дори лимон.

В скандинавските страни е изключително популярен и се свързва с Коледа, тъй като присъства в почти всички традиционни за празника сладки и друг вид печива. В Азия се използва като подправка в ястия, за чай и кафе.

Аюрведическата медицина е признала предимствата му в продължение на 5000 години, предписвайки му всякакви заслуги за подобряване на здравословното състояние.

Ето ви списък с ползите:

- подпомага храносмилането
- детоксикира
- успокоява мускулните спазми и болки
- лекува инфекции на пикочните пътища
- понижава кръвното налягане
- има антивирусен и антибактериален ефект
- мощен антиоксидант
- предотвратява образуването на кръвни съсиреци
- действа като антидепресант
- добър диуретик
- афродизиак и повишава потентността
- допринася за намаляване на киселинността и нормализира pH в стомаха
- отлично противогъбично средство
- подобрява имунитета
- увеличава апетита

Изследванията за ползите на екзотичната подправка продължават и до днес. Последните открития приписват на семената и противоракови свойства. В публикацията в "Journal of Medicinal Food” се говори, че екстракт от черен пипер и кардамон значително подобряват имунната система и активира естествените клетки убийци, които се справят с агресорите в тялото ни. Екстрактът регулира всякакъв вид възпалителни процеси и не позволява на раковите клетки да вземат превес в организма ни. Подобно проучване е публикувано и в "Asian Pacific Journal” по превенцията на рака, в което се коментира, че комбинацията от канела и кардамон показва мощни свойства за унищожаване на рака чрез противовъзпалителна активност. Публикацията твърди, че сместа причинява смърт на раковите клетки в дебелото черво.

Независимо дали вярвате или не на цитираните изследвания и публикации в международната преса е добре да включите екзотичната подправка в менюто си. Тя ще обогати ястията и ще предаде повече наслада на сетивата ви. Купувайте шушулки кардамон и при необходимост ги мелете непосредствено преди употреба. По този начин ще запазите полезните свойства и незабравимия аромат. Опитайте да добавяте по щипка кардамон към сутрешното си смути, чай, овесена каша или сладките, които приготвяте за Коледа. Обещавам ви, че ще се влюбите в този аромат и ще се опитате да го задържите в дома си за цял живот.


източник: naturalnews.com ; xn--lkerter-5wa8n.se

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април