Какво има в чаша кафе?

Освен очевидното, разбира се
Какво има в чаша кафе?

Нека се разберем по следния въпрос – истинското кафе мирише на кафе и в него има само и единствено кафе. То няма аромат на лешници, канела, ванилия, не е сладко и в никакъв случай не е разтворимо. Въпреки в една чаша от него се крият някои неща, за които дори не сте подозирали, че съществуват на този свят, а камо ли, че ги пиете с готовност всяка сутрин. Ще започнем от по-тривиалните и ще се придвижим към по-непроизносимите само след миг...

Кофеин

Основната причина в света да се произвеждат близо три милиона тона кафе на година. Ако трябва да бъдем съвсем откровени, той е алкалоиден токсин от растителен произход (също като никотина и кокаина). Действа ни стимулиращо благодарение на факта, че блокира аденозиновите рецептори. Резултатът е повече глупости за по-малко време, но някои го наричат производителност.

Вода

Благодарение на комбинацията от температура, налягане и H2O успяваме да извлечем всичките онези аромати от кафето. Казват, че стандартната чаша кафе е 98,75% вода и 1,25 разтворимо растително вещество. Но това го прочетохме в американски сайт, а за щатското кафе знаем, че при него водата определено преобладава. Казват, също така, че кофеинът е диуретик, което е така с една уговорка. Кафето всъщност действа обезводняващо само при неопитните кафеджии, след това се привиква и приемът му няма този ефект.

2-етилфенол

Заради него сутрешната ви напитка, черна като нощта, притежава онзи леко лекарствен, леко катранен, леко кошмарен дъх. Според непроверена информация, това вещество е основен компонент на феромоните, които хлебарките използват, за да предупредят колонията си в случай на опасност.

Хининова киселина

Придава на кафето леко кисел вкус. Иначе служи като изходна съставка за приготвянето на много лекарствени средства.

3,5 дикафеоилхининова киселина

Някъде можете да прочетете, че лекува Алцхаймер, Паркинсон и рак. Истината е, че при третирането на нервни клетки с тази киселина в лабораторни условия, те стават особено устойчиви на действието на свободните радикали. Затова кафето се води добър антиоксидант.

Диметил дисулфид

Образува се при изпичането на кафето, но за жалост е в твърде малки количества. В противен случай освежаващото ви питие щеше да наподобява миризмата на човешки фекалии.

Ацетилметилкарбинол

Малко хора не са обръщали внимание на този факт, но кафето се комбинира отлично не само с мляко, но и с други млечни продукти. Като кашкавал, например. Това отчасти се дължи на труднопроизносимото съединение по-горе. То е главен виновник за аромата на маслото и се използва за изкуственото ароматизиране на пуканките и царевичните пръчици, на които безочливо пише "с масло".

Путресцин

Точно толкова гадно е, колкото и звучи. Образува се, когато бактериите разградят аминокиселините в месото или с други думи – при неговото гниене. Но си го има и в кафето. Мирише на мърша, меко казано...

Тригонелин

Представлява молекула ниацин (витамин В3), свързан с една метилова група. Разгражда се до пиридини, които придават на кафето сладникав землист дъх и пречат на бактериите Streptococcus mutans да обживеят зъбите ви. Пазят ви от кариес, с други думи.

Ниацин

Тъй като тригонелинът е нестабилен при температури над 70ºС, в кафето ви наистина има витамин В3. Според информацията в интернет 2-3 еспресота могат да ви осигурят половината от препоръчителния дневен прием. Малко, но от кафе...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май